Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Spatiu inchiriat pentru asociati, administratori si parteneri de afaceri. Cand se deduc cheltuielile si TVA-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Oct. 2015 Exclusiv
Tags: asociati, cod fiscal, inchiriere, spatiu inchiriat, deducere, tva

In cazul urmator, discutam despre un SRL care desfasoara activitate de cultura cerealelor, cod CAEN 0111, si care e platitor de TVA cu asociati nerezidenti. SRL-ul intentioneaza sa inchirieze un spatiu pentru cazare pentru situatia in care asociatii, administratorii sau parteneri de afaceri sunt nevoiti sa ramana peste noapte in localitatea unde SRL-ul are sediul social.


Este deductibila cheltuiala cu chiria acestui spatiu la calculul impozitului pe profit? Dar TVA-ul aferent chiriei (in conditiile notificarii) este deductibil?

Cheltuiala cu chiria spatiului si TVA aferenta nu sunt deductibile, nefiind considerate ca fiind efectuate in scopul realizarii de venituri/operatiuni taxabile. Ele nu pot fi incadrate in categoria cheltuielilor de cazare prevazute la art. 21 alin. 2 lit. e din Codul fiscal efectuate pentru salariati si administratori in cazul deplasarilor in interes de serviciu avand in vedere ca este vorba de un spatiu inchiriat in aceeasi localitate cu sediul societatii.

In plus, nefiind vorba de o locuinta de serviciu care sa respecte prevederile Legii nr. 114/1996, cu modificarile ulterioare (sa fie pusa la dispozitia salariatilor in temeiul unui contract de inchiriere, accesoriu contractului individual de munca) punerea la dispozitie a unui spatiu de locuit pentru administratori sau salariati este considerat avantaj in natura impozabil conform art. 55 alin. 2 lit. k si alin. 3 lit. b din Codul fiscal, nefiind indeplinite conditiile pentru neimpozitare de la art. 55 alin. 4 lit. c din Codul fiscal.

In situatia in care spatiul este inchiriat pentru cazarea partenerilor de afaceri, cheltuielile pot fi incadrate in categoria de protocol (tratatii pentru partenerii de afaceri), deductibile in limita de 2% prevazute la art. 21 alin. 3 lit. a din Codul fiscal.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa, economist


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Spatiu inchiriat pentru asociati, administratori si parteneri de afaceri. Cand se deduc cheltuielile si TVA-ul?":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016