Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Split TVA. Care sunt regulile de aplicare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Oct. 2020
Tags: tva, split tva, reguli de aplicare, plata defalcata a tva

In analiza de mai jos, in cazul achizitiei de marfa a unei societati ce aplica Split TVA de la o societate ce nu aplica sistemul, vom vedea cum se va face plata facturii aferente.

Iata raspunsul specialistului!


In situatia in care furnizorul nu este inscris in sistemul TVA la incasare, cumparatorul inscris pentru aplicarea acestui mecanism nu trebuie  sa achite contravaloarea sumei TVA deductibile din contul sau distinct de TVA.
         
Cumparatorul este obligat sa vireze suma TVA aferenta achizitiilor din contul sau de TVA in contul de TVA al furnizorului/prestatorului numai daca furnizorul aplica acest mecanism. In acest sens, am in vedere prevederile art. 3 alin. (1) din O.G. nr. 23/2017, aprobata cu modificari  si completari  prin Legea nr. 275  din 27 decembrie 2017 "(1) Persoanele impozabile, cu exceptia institutiilor publice, inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului care aplica mecanismul platii defalcate a TVA."
 
In acest context, se retine faptul ca  prevederile art. 3 alin.   (3)  din O.G. nr. 23/2017  "Persoanele inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal care aplica mecanismul platii defalcate a TVA au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii din contul de TVA, cu exceptia operatiunilor prevazute la art. 14 alin. (1). " trebuie respectate numai daca furnizorul/prestatorul este inscris in sistemul TVA.
 
Astfel, consider ca un cumparator nu trebuie sa efectueze plata TVA din contul sau de TVA in contul curent al furnizorului/prestatorului in situatia in care acel furnizor/prestator nu aplica mecanismul split TVA.

In acest sens, aduc drept argument si prevederile art. 18 prin care nu se prevad contraventii in cazul in care suma TVA aferenta unei achizitii nu este virata din contul distinct de TVA al cumparatorului, in cazul in care furnizorul/prestatorul nu este inscris in sistemul TVA, dar are un cont distinct de TVA.
 
Asadar, in situatia in care un cumparator inscris in mecanismul split TVA efectueaza o achizitie de la furnizor/prestator din Romania care nu este  inscris in mecanismul split TVA, plata facturii se efectueaza din contul curent al cumparatorului in contul curent al furnizorului.
           
Astfel, se poate considera ca acel cumparator inscris pentru aplicarea mecanismului split TVA este dezavantajat deoarece nu poate efectua plati din contul sau de TVA catre furnizori/prestatori care nu sunt inscrisi in acest mecanism, platile fiind efectuate doar prin debitarea contului curent.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal.


Citeste si:  
Tichete cadou 2020: Regimul fiscal al voucherelor acordate salariatilor

Citeste si: Declaratia 394-ANAF a actualizat PDF-ul inteligent. Ce e bine sa stim despre acest formular

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Split TVA. Care sunt regulile de aplicare?":
Rating:

Nota: 4.6 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016