Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sponsorizare in bunuri. Deductibilitate cheltuieli si TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Dec. 2011 Exclusiv
Tags: tva, sponsorizare, deductibilitate cheltuieli

Intrebare: In septembrie 2011 s-a incheiat un contract de sponsorizare in bani si produse, a carui plata s-a efectuat in 2 transe, prima in luna septembrie, a doua in luna decembrie. Care este trimestrul din care se scad sumele efectuate drept sponsorizare daca pentru produsele sponsorizate se intocmeste factura in momentul livrarii produselor (cu sau fara TVA) sau numai in situatia in care se constata la sfarsitul anului depasirea plafonului legal si se intocmeste autofactura? Autofactura se emite in situatia in care sumele platite drept sponsorizare depastesc plafonul legal (sponsorizarea in bani, nu produsele)?


Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 21 pct. 4 lit. p) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cheltuielile de sponsorizare sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit.

Contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile ulterioare, si ale Legii bibliotecilor 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente in limita minima precizata mai jos:
   1. 30% din cifra de afaceri;

   2. 20% din impozitul pe profit datorat.


La punctul  49^1 din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal este redat urmatorul exemplu de calcul privind scaderea din impozitul pe profit datorat a cheltuielilor reprezentand sponsorizarea:


"Un contribuabil platitor de impozit pe profit incheie un contract de sponsorizare conform legii privind sponsorizarea, in calitate de sponsor, in valoare de 15.000.000 lei.


Contractul de sponsorizare se incheie in data de 2 februarie 2005.

La calculul profitului impozabil pentru trimestrul I 2005, contribuabilul prezinta urmatoarele date financiare:
 
Venituri din vanzarea marfurilor                             = 1.000.000.000 lei

Venituri din prestari de servicii                             =    2.000.000 lei

Total cifra de afaceri                                         1.002.000.000 lei

Cheltuieli privind marfurile                                   = 750.000.000 lei

Cheltuieli cu personalul                                        = 20.000.000 lei

Alte cheltuieli de exploatare                                   = 90.000.000 lei din care:

  15.000.000 lei sponsorizare

  Total cheltuieli                                               860.000.000 lei

Calculul profitului impozabil pentru trimestrul I 2005:

    Profitul impozabil = 1.002.000.000 - 860.000.000 + 15.000.000 = 157.000.000 lei.

    Impozitul pe profit inainte de scaderea cheltuielii cu sponsorizarea:

    157.000.000 x 16% = 25.120.000 lei.

Avandu-se in vedere conditiile de deducere prevazute la art. 21 alin. (4) lit. p) din Codul fiscal ,
prin aplicarea limitelor, valorile sunt:

   - 30% din cifra de afaceri reprezinta 3.006.000 lei;

   - 20% din impozitul pe profit inainte de deducerea cheltuielilor de sponsorizare reprezinta
5.024.000 lei.

Suma de scazut din impozitul pe profit este 3.006.000 lei.Pentru trimestrul I 2005 impozitul pe profit datorat este de:

25.120.000 - 3.006.000 = 22.114.000 lei."


In ceea ce priveste TVA, potrivit art. 128 alin. (8) lit. f) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal nu constituie livrare de bunuri acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, precum si alte destinatii prevazute de lege, in conditiile stabilite prin norme.

In acest sens, punctul 6 alin. (14) lit. b) din Titlul VI al normelor mentionate stabileste ca, bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare sau mecenat nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea totala in cursul unui an calendaristic se incadreaza in limita a 3 la mie din cifra de afaceri determinata potrivit art. 152 alin. (2) din Codul fiscal .

In conformitate cu prevederile alin. (15), incadrarea in acest plafon se determina pe baza datelor raportate prin situatiile financiare anuale. Nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane sponsorizarile, actiunile de mecenat sau alte actiuni prevazute prin legi, acordate in numerar, precum si bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa. Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata si se colecteaza taxa, daca s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferente achizitiilor care depasesc plafoanele. Taxa colectata aferenta depasirii se calculeaza si se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a depus sau trebuie sa depuna situatiile financiare anuale, respectiv in anul urmator celui in care au fost efectuate cheltuielile.

Astfel cum prevede art. 152 alin. (2) cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea acestor prevederi este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, operatiunile rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b), operatiunile scutite cu drept de deducere si cele scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:
   a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila;

   b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).

Asadar, in situatia in care, pe baza datelor raportate prin situatiile financiare anuale, se constata depasirea plafonului, aceasta depasire constituie livrare de bunuri cu plata si se colecteaza TVA aferenta. Pentru suma respectiva va revine obligatia de a emite o autofactura, in conformitate cu dispozitiile art. 155 alin. (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal si punctului 70 din normele metodologice de aplicare a acesteia.

Asa cum am aratat, nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane sponsorizarile, actiunile de mecenat sau alte actiuni prevazute prin legi, acordate in numerar, precum si bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa. Taxa este considerata dedusa si in situatia in care la achizitia bunurilor s-a aplicat taxarea inversa.

Taxa colectata aferenta depasirii se calculeaza si se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care trebuiesc depuse situatiile financiare anuale, respectiv in anul urmator celui in care au fost efectuate cheltuielile. Pentru bunurile livrate se emite doar avizul de insotire a marfurilor pe care se inscrie mentiunea "nu se factureaza. Sponsorizare cf. contract / data".
 
Concluzionand,  deducerea cheltuielilor de sponsorizare se face trimestrial, la fiecare termen  de calcul al impozitului pe profit si  in cazul sponsorizarilor in bunuri, TVA aferenta achizitionarii bunurilor acordate in cazul unui contract de sponsorizare este deductibila integral in anul fiscal in care se acorda bunurile si in cazul depasirii plafonului deductibil se intocmeste autofactura (numai in scop de TVA) in anul urmator, in luna depunerii situatiilor financiare anuale pentru anul fiscal expirat.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Sponsorizare in bunuri. Deductibilitate cheltuieli si TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016