Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Achizitia intracomunitara si executarea transportului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, tva

Valabil la 2.09.2011 - O societate (platitoare de TVA) din Romania achizitioneaza materie prima pentru constructia strazilor dintr-o alta tara membra UE. Odata ajunsa in tara, aceasta marfa este vanduta unor clienti inregistrati in scopuri de TVA, dar societatea executa si serviciile de transport aferente operatiunii de achizitionare a materiei prime pana la sediul clientului. In situatia data, care vor fi obligatiile fiscale (declarative si de plata) datorate de societatea care face achizitia intracomunitara de bunuri?

Locul unei achizitii intracomunitare este locul unde se finalizeaza transportul bunurilor conform art. 132^1 din Codul fiscal, adica in Romania.
 
Societatea din Romania are urmatoarele obligatii:

a) Sa se inregistreze in Registrul Operatorilor intracomunitari inainte de efectuarea achizitiei conform art. 158^2 din Codul fiscal sub sanctiunea invalidarii codului de inregistrare fiscala in scopuri de TVA pentru aceasta achizitie daca nu exista inregistrarea.

b) Potrivit art. 150 alin. (6) coroborat cu art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, societatea plateste TVA prin metoda taxarii inverse, (4426 " TVA deductibil" = 4427 "TVA colectat"), ce este considerata la nivel comunitar plata TVA la data achizitiei.

c) Din punct de vedere declarativ, societatea inregistreaza TVA-ul atat ca TVA deductibil cat si ca TVA colectat, in decontul de TVA 300. Pana pe data de 15 a lunii urmatoare achizitiei, societatea are obligatia depunerii declaratiei recapitulative privind achizitiile si livrarile intracomunitare 390, conform art. 156^4 din Codul fiscal.
    
Pentru transportul de marfuri, locul prestarii de servicii este conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, sediul desfasurarii activitatii beneficiarului, cand acesta este o persoana impozabila.
    
Astfel sunt posibile doua situatii:

a) cand serviciile se factureaza catre societatea din Ungaria, factura se emite in regim de scutire de TVA, deoarece locul prestarii este la benficiar, iar factura se declara in declaratia 390;
b)cand serviciile se factureaza unui client din Romania, se efectueaza o prestare ce are locul prestarii in Romania si se factureaza cu TVA.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Achizitia intracomunitara si executarea transportului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016