Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Achizitii intracomunitare de bunuri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Iul. 2009
Tags: achizitii intracomunitare, bonuri, tva,

Problema:O societate din Polonia efectueaza transportul de bunuri din Polonia in Romania sub forma de colete pentru o societate persoana impozabila stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de ...

Problema:

O societate din Polonia efectueaza transportul de bunuri din Polonia in Romania sub forma de colete pentru o societate persoana impozabila stabilita in Romania, inregistrata in scopuri  de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care are magazine in tara. La sfarsiul saptamanii se emite documentul de transport (scrisoarea de trasura) pentru toate coletele transportate in cursul  saptamanii la care se anexeaza bonurile de livrare din cursul saptamanii. Daca in aceasta situatie se poate dovedi ca bunurile au fost transportate din Polonia in Romania pentru a fi considerate achizitii intracomunitare de bunuri?

Solutie oferita in iulie 2009:

Conform art. 1301 alin. (1) din Codul fiscal, achizitie intracomunitara de bunuri este obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.

Definitia achizitiei intracomunitare de bunuri de la art. 1301 alin. (1) din Codul fiscal este definitia "in oglinda" a definitiei livrarii intracomunitare de bunuri prevazuta la art. 128 alin. (9) din Codul fiscal, respectiv daca in statul membru din care incepe expedierea sau transportul bunurilor are loc o livrare intracomunitara de bunuri, intr-un alt stat membru are loc o achizitie intracomunitara de bunuri in functie de locul acestei operatiuni stabilit conform prevederilor de la art. 1321 din Codul fiscal.

Conform art. 128 alin. (9) din Codul fiscal, livrarea intracomunitara de bunuri este transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar, care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora.

Conform definitiilor date in Codul fiscal livrarii intracomunitare de bunuri si achizitiei intracomunitare de bunuri obiectul acestor operatiuni sunt bunuri mobile corporale care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru.

Conform art. 132 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, si pct. 10 alin. (1) din normele metodologice, bunurile sunt considerate a fi transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert care actioneaza in numele si in contul unuia dintre acestia, daca ori furnizorul ori cumparatorul este persoana insarcinata sa realizeze transportul. Terta persoana care realizeaza transportul in numele si in contul furnizorului sau al cumparatorului este transportatorul sau orice alta persoana care intervine in numele si in contul furnizorului ori al cumparatorului in realizarea serviciului de transport.

Locul achizitiei intracomunitare de bunuri impozabile din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata se stabileste conform art. 1321 alin. (1) din Codul fiscal, si este considerat a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor, respectiv locul unei achizitii intracomunitare de bunuri este intotdeauna in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.

In cazul in care, conform art. 132 alin. (2) din Codul fiscal, cumparatorul furnizeaza un cod de inregistrare in scopuri de TVA dintr-un alt stat membru, decat cel in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor, se aplica reteaua de siguranta, respectiv achizitia intracomunitara se considera ca are loc si in statul membru care a furnizat codul de inregistrare in scopuri de TVA si in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.

Conform art. 21 din Regulamentul Consiliului Uniunii Europene nr. 1777/2005 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 77/388/CEE privind sistemul comun privind taxa pe valoarea adaugata, statul membru in care se incheie expeditia sau transportul isi exercita competenta de impozitare, indiferent de tratamentul TVA aplicat tranzactiei in statul membru in care a inceput expeditia sau transportul.

Baza de impozitare a achizitiei intracomunitare de bunuri efectuate in Romania se determina conform art. 1381 din Codul fiscal, fiind egala cu baza de impozitare a livrarii intracomunitare efectuate in alt stat membru, cuprinzand elementele prevazute la art. 137 alin. (2) din Codul fiscal si nu cuprinde elementele prevazute la art. 137 alin. (3) din Codul fiscal, si/sau, dupa caz, se ajusteaza in conformitate cu prevederile art. 138 din Codul fiscal. Cheltuielile de transport se cuprind in baza impozabila a bunurilor achizitionate intracomunitar numai daca transportul este in sarcina vanzatorului sau pentru partea din transport care este in sarcina vanzatorului.

In cazul din exemplul nostru transportul bunurilor din Polonia in Romania (serviciul de transport) se realizeaza de o alta persoana in contul cumparatorului din Romania numita transportator, caz in care cheltuielile de transport nu se cuprind in baza impozabila a bunurilor achizitionate intracomunitar.

Transportatorul efectueaza un transport intracomunitar de bunuri avand loc de plecare situat in Polonia si loc de sosire situat in Romania. Pentru fiecare transport intracomunitar de bunuri se intocmeste documentul specific de transport, dar se emite si factura in care trebuie specificat serviciul prestat, respectiv transport intracomunitar de bunuri din Polonia in Romania.

Emiterea facturii se supune legislatiei in domeniul TVA din Polonia, care trebuie sa fie asemanatoare cu cea din Romania fiind doua state membre care aplica legislatia privind TVA armonizata cu Directiva 2006/112/CEE privind sistemul comun privind taxa pe valoarea adaugata. De exemplu, Codul fiscal roman prevede la art. 155 alin. (8) lit. a) ca se poate intocmi o factura centralizatoare pentru mai multe livrari separate de bunuri sau prestari separate de servicii, daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) sa se refere la livrari de bunuri, inclusiv livrari intracomunitare, si/sau prestari de servicii catre acelasi client, pentru care faptul generator al taxei ia nastere intr-o perioada ce nu depaseste o luna calendaristica;

b) toate documentele emise la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii sa fie obligatoriu anexate la factura centralizatoare.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 30 iulie 2009

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Achizitii intracomunitare de bunuri":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016