Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Ajustarea TVA in cazul mijloacelor fixe

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 12 Aug. 2011
Tags: active circulante, ajustare tva, codul fiscal

Valanil la 16.08.2011O societate trece, de la data de 1.02.2011, la categoria "neplatitoare de TVA". Aceasta detine ca mijloace fixe doua laptopuri achizitionate in martie 2009, respectiv decembrie


Valanil la 16.08.2011

O societate trece, de la data de 1.02.2011, la categoria "neplatitoare de TVA". Aceasta detine ca mijloace fixe doua laptopuri achizitionate in martie 2009, respectiv decembrie 2009, amortizarea fiind liniara pe doi ani. Sunt aceste mijloace fixe, cu valoare de intrare cumulata de 1.850 lei, considerate bunuri de capital? Cum se va efectua ajustarea TVA in cazul celor doua bunuri? De retinut ca nu exista stoc de active circulante sau servicii la inceputul anului in curs.

In situatia data, cele doua laptopuri nu se incadreaza in categoria  bunurilor de capital.  Definitia bunurilor de capital este reglementata in mod expres prin art. 149 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal conform caruia in categoria  bunurilor de capital se incadreaza activele corporale fixe definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3, a caror durata normala de functionare este egala sau mai mare de 5 ani.    Conform art.  125^1 denumit "Semnificatia unor termeni si expresii" punctul 3,  activele corporale fixe sunt  activele cu o durata normala de utilizare mai mare de un an si o valoare mai mare decat limita prevazuta prin H.G.  din patrimoniul unei persoane impozabile care le   utilizeaza pentru:

-  activitatea de  productie;
-  livrarea bunurilor;
-  prestarea  serviciilor;
-  inchiriere catre tertilor;
-  scopuri administrative.

Din acest motiv, pentru cele doua laptopuri  nu sunt aplicabile prevederile art. 149 din Codul fiscal cu privire la ajustarea sumei TVA deduse pentru bunurile de capital, dar nici prevederile art. 148 lit. c) "Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital". 
   
De asemenea, in conditiile in care la data de 31.01.2011 nu exista stoc de active circulante, firma pe  nu trebuie sa efectueze ajustarea sumei TVA deduse deoarece anterior solicitarii retragerii din evidenta platitorilor de TVA deducerea s-a efectuat corect pentru realizarea de operatiuni taxabile in perioada in care a fost inregistrata in scopuri de TVA.

In concluzie, avand in vedere faptul ca cele doua laptopuri au fost utilizate pentru realizarea de operatiuni taxabile pe intreaga perioada in care societatea a figurat in evidentele platitorilor de TVA pana la data de 1.02.2011, nu trebuie efectuata ajustarea sumei TVA deduse la momentul achizitiei acestora. Ajustarea nu trebuie efectuata chiar daca la momentul retragerii optionale din evidenta platitorilor de TVA bunurile respective nu sunt complet amortizate.

Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Ajustarea TVA in cazul mijloacelor fixe":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016