Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Autofactura si depasirea plafonului de protocol in exercitiul financiar precedent

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 11 Aug. 2011
Tags: tva, impozit pe profit, cheltuieli de protocol, autofactura

Situatiile in care o societate incheie exercitiul financiar cu pierdere implica o serie de proceduri care ar trebui cunoscute de persoanele care se ocupa de administrarea si de buna functionare a


Situatiile in care o societate incheie exercitiul financiar cu pierdere implica o serie de proceduri care ar trebui cunoscute de persoanele care se ocupa de administrarea si de buna functionare a societatii. Intr-o astfel de situatie, cheltuielile de protocol au fost considerate nedeductibile la calculul impozitului pe profit, iar TVA-ul din facturile de protocol a fost considerat deductibil. Ar fi trebuit societatea sa calculeze sfarsitul anului TVA-ul nedeductibil aferent facturilor cu cheltuieli de protocol? In cazul in care societatea are pierderi, este influentata deductibilitatea TVA? In plus, cum ar putea fi remediata aceasta situatie daca trebuia calculat TVA nedeductibil?

Pentru calculul profitului impozabil se iau in considerare veniturile si cheltuielile inregistrate in evidenta contabila din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile nedeductibile. Aceste calcule referitoare la profitul impozabil se efectueaza trimestrial, moment in care cheltuielile de protocol sunt limitate la o cota de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.

Daca din puctul de vedere al impozitului pe profit, determinarea rezultatului fiscal se efectueaza trimestrial, totusi, in ceea ce priveste TVA determinarea modului de exercitare a dreptului de deducere a TVA se efectueaza o singura data pe an, cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale.
Astfel, exercitarea dreptului de deducere a TVA aferenta cheltuielilor de protocol care pot fi justificate prin originalul facturilor emise de catre vanzatori sau prestatori are loc pe intregul an calendaristic, fara a fi conditionata de rezultatul fiscal trimestrial al firmei pe care o reprezentati: profit impozabil sau pierdere fiscala.
 
Conform prevederilor cuprinse in Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, de la punctul 6 alineatul (15) date in aplicare pentru 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal conform caruia bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca "valoarea totala a bunurilor acordate gratuit in cursul unui an calendaristic este sub plafonul in care aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit".
 
Dupa cum se poate constata, legiuitorul nu si-a exprimat vointa de a considera operatiune asimilata unei livrari de bunuri contravaloarea bunurilor acordate gratuit in cadrul unui trimestru calendaristic, ci in cadrul unui an calendaristic.
 
Stabilirea depasirii sau incadrarii in plafoanele de 2% se efectueaza o singura data pe an, in baza prevederilor cuprinse in normele metodologice de aplicare ale articolului 128 prin punctul 6 alineatul (15). Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata si se colecteaza taxa, daca s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferente achizitiilor care depasesc plafoanele. Taxa colectata aferenta depasirii se calculeaza si se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a depus sau trebuie sa depuna situatiile financiare anuale, respectiv in anul urmator celui in care au fost efectuate cheltuielile.
 
Pentru colectarea TVA se emite autofactura, o singura data pe an, in anul imediat urmator inregistrarii cheltuielilor de protocol. Autofactura se emite in perioada fiscala de intocmire a situatiilor financiare anuale cand se determina incadrarea in plafoanele privind protocolul si sponsorizare, etapa considerata fapt generator al TVA. Autofactura astfel emisa, inregistrata in evidenta contabila, se inregistreaza si in evidenta fiscala intocmita in baza jurnalului pentru vanzari completat pentru perioada in care se depune sau trebuie sa se depuna situatiile financiare anuale. Autofactura pentru depasirea plafonului de protocol si de sponsorizare cuprinde urmatoarele informatii:
 
- numarul de ordine;
- data emiterii facturii;
- la rubrica furnizor si rubrica cumparator: numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile care a inregistrat depasirea plafonului;
- la rubrica denumirea si descrierea bunurilor livrate sau serviciilor prestate se inscrie doar mentiunea "depasire plafon protocol, sponsorizare sau mecenat" fara a se prezenta alte detalii cu privire la natura bunurilor acordate gratuit.
 
Suma TVA pentru care se exercita dreptul de deducere a TVA in cadrul unei luni calendaristice se evidentiaza la randul 21 din decontul de TVA denumit "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%". Suma TVA colectata anual pe baza autofacturii se raporteaza la randul 15 din decontul de TVA denumit "Regularizari taxa colectata".
 
Inregistrarile contabile pe baza autofacturii pentru depasire plafon protocol anual sunt:
 La 31.12.N : 623 " Cheltuieli cu protocolul…"= 4428 " TVA neexigibila"
 In luna depunerii situatiilor financiare (anul N+1):
 4428 " TVA neexigibila" = 4427 " TVA colectata"
 
Asadar, in situatia data, trebuie sa intocmiti autofactura pentru tva-ul nedeductibil aferent anului 2010, care ar fi trebuit intocmita in luna depunerii situatiilor financiare anuale si numai daca suma aferenta Tva aferenta cheltuielilor de protocol este semnifictiva pentru societate va trebui sa o inregistrati pe seama contului 117 " Rezultatul reportat" in loc de 623 " Cheltuieli cu protocolul " / 635 "Cheltuieli cu alte impozite si taxe". In cazul corectiilor pe seama contului 117" Rezultatul reportat", va trebui sa depuneti declaratii rectificative si pentru impozitul pe profit anual (formular 101).
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Autofactura si depasirea plafonului de protocol in exercitiul financiar precedent":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016