Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Cu TVA sau nu?! Factura pentru prestari servicii de service

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Feb. 2009
Tags: tva, prestari servicii, locul prestarii

Intrebare: O societate presteaza servicii de service utilaje unei societati din Grecia; aceste servicii de service se efectueaza in Romania la comanda societatii din Grecia (care nu este inregistrata ...

Intrebare: O societate presteaza servicii de service utilaje unei societati din Grecia; aceste servicii de service se efectueaza in Romania la comanda societatii din Grecia (care nu este inregistrata in scopuri TVA in Romania). Cum trebuie sa procedez?

Raspuns:
Deoarece serviciile se realizeaza pe teritoriul Romaniei, locul prestarii serviciilor se considera in Romania, motiv pentru care se aplica regimul normal de taxare cu cota standard TVA de 19%, asa cum este reglementat prin art. 133 alin. (1) din Codul fiscal: „Locul prestarii de servicii este considerat a fi locul unde prestatorul este stabilit sau are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuate“.

Serviciile respective nu se incadreaza in exceptiile reglementate prin art. 133 alin. (2) lit. g): „locul unde clientul caruia ii sunt prestate serviciile este stabilit sau are un sediu fix“, punctul 5: „serviciile consultantilor, inginerilor, juristilor si avocatilor, contabililor si expertilor contabili, ale birourilor de studii si alte servicii similare“; astfel incat serviciul sa fie considerat neimpozabil in Romania, dar impozabil in Grecia.

Serviciul ar fi impozabil in Grecia in situatia in care utilajele ar fi primite spre reparare din Grecia, se repara in Romania, dar s-ar intoarce reparate in Grecia. O astfel de situatie este reglementata prin art. 133 alin. (2) lit. h) punctul 2: „expertize privind bunurile mobile corporale, precum si lucrarile efectuate asupra acestora“.

Intr-o astfel de situatie, avand in vedere natura serviciului prestat, contravaloarea serviciilor pentru care locul prestarii se considera in Romania, se taxeaza in Romania indiferent de faptul ca beneficiarul este o firma stabilita intr-un stat membru si va comunica un cod valabil de TVA emis de o autoritate fiscala dintr-un stat membru.

La emiterea facturii, baza de impozitare si TVA aferenta operatiunii se inscriu in valuta, cu obligatia de a inscrie TVA si in lei. Taxa datorata se calculeaza la baza de impozitare in valuta convertita in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil in data la care intervine exigibilitatea taxei pentru serviciul prestat. Ca regula generala, pentru prestarile de servicii efectuate pe baza de contract/comanda, faptul generator si exigibilitatea taxei intervin la data prestarii serviciilor.

Avand in vedere ca pentru prestarile de servicii faptul generator si exigibilitatea taxei intervin la data la care este emisa factura, dar nu mai tarziu de a cincisprezecea zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, cursul valutar recomandabil a fi utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a TVA este cursul din data prestarii serviciilor.

Factura trebuie emisa prin completarea tuturor informatiilor de identificare a operatiunii, elemente impuse prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal.

Aceste informatii se refera la:
numarul de ordine si data emiterii facturii;
denumirea, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA ale prestatorului;


denumirea, adresa si codul de inregistrare scopuri de TVA ale beneficiarului de servicii;
denumirea serviciilor prestate;
nr. contractului incheiat cu partenerul extern;
data prestarii serviciilor;
valoarea in valuta a serviciilor, optional si in lei;
cota taxei 19% si suma TVA colectata
mentiunea: impozabil in Romania
orice alta mentiune necesara.

Factura emisa se inscrie in coloanele 5, 6 si 7 din jurnalul pentru vanzari al carui model este prezentat in O.M.E.F. nr. 1.372 din 6 mai 2008 privind organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata, conform art. 156 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal (M.Of. nr. 364 din 13 mai 2008).

Sumele inscrise in jurnalul pentru cumparari se raporteaza prin decontul de TVA la randul 7 denumit „Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 19%“.

In concluzie, factura catre beneficiarul din Grecia se emite cu TVA colectata si se raporteaza la organul fiscal competent ca operatiune impozabila in Romania.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Cu TVA sau nu?! Factura pentru prestari servicii de service":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016