Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Politica noastra de Cookies.

InfoTva.ro » Studii de caz » Studiu de caz: Deducerea TVA in cazul marfurilor degradate

Studiu de caz: Deducerea TVA in cazul marfurilor degradate

de Infotva.ro la 08 Iul. 2011

Tags: tva, impozit pe profit, omfp 2861/2009, inregistrari contabile

In cazul in care exista marfa degradata, fara sa existe o vina a vreunei parti, se va trece la inventarierea stocului de marfa, urmand ca din listele de inventariere si din procesul-verbal privind ...In cazul in care exista marfa degradata, fara sa existe o vina a vreunei parti, se va trece la inventarierea stocului de marfa, urmand ca din listele de inventariere si din procesul-verbal privind rezultatele inventarierii  sa reiasa situatia produselor respective (care sunt, cantitatea, pretul unitar si valoarea de achizitie, motivele pentru este necesara scoaterea lor din gestiune - deteriorare stocuri -, propuneri pentru reglarea situatiei).

Toate aceste documente intocmite se prezinta administratorului societatii, care va decide asupra modului de valorificare a rezultatelor inventarierii (pct. 42 si pct. 43 din Normele privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, aprobate prin OMFP 2861/2009.
 
In ceea ce priveste scoaterea din uz a marfurilor, se va intocmi formularul Proces-Verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri materiale (Cod 14-2-3/aA). Functiunea si continutul minimal al acestui document se regasesc in anexele 2, respectiv 3 la OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile.
 
De mentionat ca aceste marfuri trebuie distruse (operatiune ce se consemneaza intr-un proces-verbal) si predate apoi catre o firma specializata in colectarea/distrugerea produselor degradate (spre exemplu, firma de salubritate), pe baza de aviz de insotire a marfii, in care se mentioneaza "Nu se factureaza. Bunuri expirate/degradate distruse. Este interzisa valorificarea".
In ceea ce priveste TVA-ul, operatiunea de predare a produselor degradate nu constituie livrare de bunuri, pentru care ar fi necesara colectarea TVA, daca sunt respectate conditiile prevazute la art. 128 alin. 8 lit. b din Codul fiscal si pct. 6 alin. 12 din Normele metodologice de aplicare (bunurile nu sunt imputabile, degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente - liste de inventariere, proces-verbal, referat aprobat de conducerea societatii etc. - si se face dovada ca bunurile au fost distruse si nu au mai intrat in circuitul economic - proces-verbal de distrugere a bunurilor, contract cu societatea specializata, avizul de insotire a marfii etc.). De asemenea, taxa dedusa initial la achizitia produselor respective nu trebuie ajustata conform art. 145 alin. 3 din Codul fiscal .
 
Pe baza procesului verbal de casare, inregistrarile contabile sunt:
607 " Cheltuieli cu marfurile" =371"Marfuri"
607 este nedeductibil partea care nu se incadreaza in limitele de perisabilitate conform HG 831/2004.
Kitul de prim-ajutor pentru contabilul incepator
Memorator Contabilitate + Planuri de conturi 2014


definitii explicatii exemple
scurte modele de calcul trimiteri la surse extinse


Click AICI pentru detalii

In cazul in care nu se respecta prevederile din punct de vedere al TVA privind casarea, potrivit precizarilor mai sus mentionate, se colecteaza tva prin articolul contabil:
635 "Cheltuieli cu alte impozite si taxe"=4427 "Tva colectata"
Autor: Infotva.ro
Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!
Comentarii
1 comentarii
ionica34 2012-06-23 13:06:11

Buna ziua!
Am si eu un caz asemanator si la marfa am in balanta 4428 ,cum il pot inchide?Nu pot sa fac direct %=371
671
378
4428
mentionez ca activitatea societatii a fost suspendata din 2009 ,marfurile cabluri,prize,etcau fost plouate , pot sa le casez? Care ar fi formula?Administratorul a decis dizolvarea firmei.


Articole conexe:


Ultima ora:
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Atentie contabili!

Respectati noile prevederi pentru aplicarea TVA-ului
O.U.G nr. 8 aduce modificari in ceea ce priveste aplicarea taxei pe valoare adaugata in 2014.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro
si descarcati GRATUIT Raportul Special

"Modificari TVA in 2014: incasare, rambursare, scutire la plata"!

Club Contabilitate


detalii aici


Cauti un loc de munca?


Calculeaza salarizare
Salariul Dvs.
Persoane in intretinere
Pentru calculul detaliat apasati aici

NU RATATI

MonitorulJuridic.ro - Cel mai bun serviciu de monitorizare a actelor publicate in Monitorul Oficial

Atentie contabili!
Noul Cod Fiscal a intrat deja in vigoare!
Cititi si respectati cele mai importante modificari pentru 2014
Descarcati GRATUIT Raportul Special
"Modificari TVA in 2014: incasare, rambursare, scutire la plata"

Da, doresc sa descarc GRATUIT cadoul si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton