InfoTva.ro » Studii de caz » Studiu de caz: Deducerea TVA in cazul marfurilor degradate

Studiu de caz: Deducerea TVA in cazul marfurilor degradate

de Infotva.ro la 08 Iul. 2011

Tags: tva, impozit pe profit, omfp 2861/2009, inregistrari contabile

In cazul in care exista marfa degradata, fara sa existe o vina a vreunei parti, se va trece la inventarierea stocului de marfa, urmand ca din listele de inventariere si din procesul-verbal privind ...In cazul in care exista marfa degradata, fara sa existe o vina a vreunei parti, se va trece la inventarierea stocului de marfa, urmand ca din listele de inventariere si din procesul-verbal privind rezultatele inventarierii  sa reiasa situatia produselor respective (care sunt, cantitatea, pretul unitar si valoarea de achizitie, motivele pentru este necesara scoaterea lor din gestiune - deteriorare stocuri -, propuneri pentru reglarea situatiei).

Toate aceste documente intocmite se prezinta administratorului societatii, care va decide asupra modului de valorificare a rezultatelor inventarierii (pct. 42 si pct. 43 din Normele privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, aprobate prin OMFP 2861/2009.
 
In ceea ce priveste scoaterea din uz a marfurilor, se va intocmi formularul Proces-Verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri materiale (Cod 14-2-3/aA). Functiunea si continutul minimal al acestui document se regasesc in anexele 2, respectiv 3 la OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile.
 
De mentionat ca aceste marfuri trebuie distruse (operatiune ce se consemneaza intr-un proces-verbal) si predate apoi catre o firma specializata in colectarea/distrugerea produselor degradate (spre exemplu, firma de salubritate), pe baza de aviz de insotire a marfii, in care se mentioneaza "Nu se factureaza. Bunuri expirate/degradate distruse. Este interzisa valorificarea".
In ceea ce priveste TVA-ul, operatiunea de predare a produselor degradate nu constituie livrare de bunuri, pentru care ar fi necesara colectarea TVA, daca sunt respectate conditiile prevazute la art. 128 alin. 8 lit. b din Codul fiscal si pct. 6 alin. 12 din Normele metodologice de aplicare (bunurile nu sunt imputabile, degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente - liste de inventariere, proces-verbal, referat aprobat de conducerea societatii etc. - si se face dovada ca bunurile au fost distruse si nu au mai intrat in circuitul economic - proces-verbal de distrugere a bunurilor, contract cu societatea specializata, avizul de insotire a marfii etc.). De asemenea, taxa dedusa initial la achizitia produselor respective nu trebuie ajustata conform art. 145 alin. 3 din Codul fiscal .
 
Pe baza procesului verbal de casare, inregistrarile contabile sunt:
607 " Cheltuieli cu marfurile" =371"Marfuri"
607 este nedeductibil partea care nu se incadreaza in limitele de perisabilitate conform HG 831/2004.

Teste de pregatire pentru
examenul de auditor financiar


Solutia pentru a promova fara emotii
acest examen in 2015

>> Click AICI <<

 

In cazul in care nu se respecta prevederile din punct de vedere al TVA privind casarea, potrivit precizarilor mai sus mentionate, se colecteaza tva prin articolul contabil:
635 "Cheltuieli cu alte impozite si taxe"=4427 "Tva colectata"
Autor: Infotva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Comentarii
1 comentarii
ionica34 2012-06-23 13:06:11

Buna ziua!
Am si eu un caz asemanator si la marfa am in balanta 4428 ,cum il pot inchide?Nu pot sa fac direct %=371
671
378
4428
mentionez ca activitatea societatii a fost suspendata din 2009 ,marfurile cabluri,prize,etcau fost plouate , pot sa le casez? Care ar fi formula?Administratorul a decis dizolvarea firmei.


Articole conexe:


Ultima ora:
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Atentie contabili!

Respectati noile prevederi pentru aplicarea TVA-ului
O.U.G nr. 8 aduce modificari in ceea ce priveste aplicarea taxei pe valoare adaugata in 2014.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro
si descarcati GRATUIT Raportul Special

"Modificari 2015: Noutati fiscale privind aplicarea TVA"!

Club Contabilitate


detalii aici


Cauti un loc de munca?


Calculeaza salarizare
Salariul Dvs.
Persoane in intretinere
Pentru calculul detaliat apasati aici

NU RATATI

MonitorulJuridic.ro - Cel mai bun serviciu de monitorizare a actelor publicate in Monitorul Oficial

Atentie contabili!
Noul Cod Fiscal a intrat deja in vigoare!
Cititi si respectati cele mai importante modificari pentru 2015
Descarcati GRATUIT Raportul Special
"Modificari 2015: Noutati fiscale privind aplicarea TVA"

Da, doresc sa descarc GRATUIT cadoul si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton