Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Deductibilitatea TVA in cazul unui contract de leasing

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: tva, contract leasing, hg 44/2004

Valabil la 15.09.2011 - O societate incheie un contract de leasing financiar pentru un autoturism pentru care avansul a fost de 50%, iar perioada de derulare a contractului este de un an de zile, valoarea reziduala fiind 0. In aceste conditii, se va stabili in ce masura este posibila reducerea TVA-ului aferent avansului acordat si din facturile lunare.

Regimul TVA aferent operatiunilor de leasing este prezentat in detaliu la pct.7 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI al Codului fiscal , aprobate prin HG 44/2004 , cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:

"Transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing este considerata prestare de servicii conform art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal. La sfarsitul perioadei de leasing, daca locatorul/finantatorul transfera locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului, la solicitarea acestuia, operatiunea reprezinta o livrare de bunuri pentru valoarea la care se face transferul.

Se considera a fi sfarsitul perioadei de leasing si data la care locatarul/utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni. Daca optiunea de cumparare a bunului de catre locatar/utilizator se exercita inainte de derularea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, respectiv data de la care bunul este pus la dispozitia locatarului/utilizatorului, se considera ca nu a mai avut loc o operatiune de leasing, ci o livrare de bunuri la data la care bunul a fost pus la dispozitia locatarului/utilizatorului.

Daca in cursul derularii unui contract de leasing financiar intervine o cesiune intre utilizatori cu acceptul locatorului/finantatorului sau o cesiune a contractului de leasing financiar prin care se schimba locatorul/finantatorul, operatiunea nu constituie livrare de bunuri, considerandu-se ca persoana care preia contractul de leasing continua persoana cedentului. Operatiunea este considerata in continuare prestare de servicii, persoana care preia contractul de leasing avand aceleasi obligatii ca si cedentul in ceea ce priveste taxa".
 
Se reaminteste faptul ca potrivit pct. 7 alin. (2) din normele de aplicare a Codului fiscal, se considera a fi sfarsitul perioadei de leasing si data la care locatarul/utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni. In acest context, se atrage atentia asupra faptului ca daca optiunea de cumparare a bunului de catre locatar/utilizator se exercita inainte de derularea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, se considera ca nu a mai avut loc o operatiune de leasing ci o livrare de bunuri de la data de la care bunul este pus la dispozitia locatarului/utilizatorului, situatie in care prevederile privind eliminarea dreptului de deducere se aplica la intreaga valoare de achizitie a vehiculului, in limitele si in conditiile prevazute de lege.
 
Totodata, se observa ca operatiunea devine livrare de bunuri pentru valoarea la care se face trasnferul, respectiv pentru valoarea reziduala. Prin urmare, pentru a deduce TVA pentru ratele contractului de leasing trebuie ca optiunea de cumparare a bunului de catre utilizator sa se exercite dupa 12 luni, iar contractul trebuie sa prevada o valoare reziduala, aceasta nu trebuie sa fie inclusa in rate.
 
In cazul de fata, in situatia in care valoarea reziduala este zero, aceasta fiind inclusa in rate, TVA aferent avansului si ratelor nu este deductibil. Contractul incheiat poate fi considerat de un organ de control drept un contract de vanzare cu plata in rate, caz in care se limiteaza dreptul de deducere TVA.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul " Studiu de caz: Deductibilitatea TVA in cazul unui contract de leasing":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016