Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Emiterea facturilor si regimul TVA in cazul unei agentii de turism

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 11 Aug. 2011
Tags: agentie de turism, tva, factura, tva

Emiterea facturilor si regimul TVA aferent depind de tipul de activitate la care se refera. Astfel, va trebui urmarit cum se procedeaza in cazul unei societati prestatatoare de servicii in turism din


Emiterea facturilor si regimul TVA aferent depind de tipul de activitate la care se refera. Astfel, va trebui urmarit cum se procedeaza in cazul unei societati prestatatoare de servicii in turism din punct de vedere al eliberarii facturilor atat pentru turism extern, cat si pentru turism intern. Vor exista precizari suplimentare pe facturi? In plus, care va fi baza de impozitare a TVA pentru aceste facturi?

In primul rand, agentia de turism este definita ca fiind orice persoana care in nume propriu sau in calitate de agent, intermediaza, ofera informatii sau se angajeaza sa furnizeze persoanelor care calatoresc individual sau in grup, servicii de calatorie, care includ cazarea la hotel, case de oaspeti, camine, locuinte de vacanta si alte spatii folosite pentru cazare, transportul aerian, terestru sau maritim, excursii organizate si alte servicii turistice.

Serviciile de calatorie cuprind elemente diverse, printre care:
- cazarea la hotel, case de oaspeti, camine, locuinte de vacanta si alte spatii destinate cazarii;
- transportul aerian, terestru sau maritim;
- transfer la si de la aeroport;
- excursii organizate;
- servicii de divertisment;
- servicii de catering;
- inchirieri auto;
- diverse alte servicii turistice.

Aceste servicii pot fi furnizate de agentiile de turism fie in nume propriu, fie in calitate de agent.
Serviciul unic este format din pachetul de bunuri si prestari de servicii oferit in beneficiul direct al calatorului de catre agentia de turism care actioneaza in nume propriu.  De serviciul unic pot beneficia atat turistii, cat si diverse alte persoane care calatoresc in afara localitatii lor de resedinta, altfel spus calatorul poate fi: o persoana impozabila, o persoana juridica neimpozabila sau orice alta persoana neimpozabila.

Referitor la TVA, o agentie de turism poate utiliza doua regimuri de taxare a serviciilor prestate:
a) regimul normal (acest regim impune aplicarea cotei TVA utilizate de furnizorul de servicii la refacturarea fiecarui element al serviciului unic la care s-a adaugat si marja profitului agentiei de turism);
b) regimul special (acest regim impune aplicarea cotei standard TVA doar la marja de profit a agentiei de turism. In situatia in care agentia de turism este stabilita sau are un sediu fix in Romania, se considera ca serviciul unic oferit calatorului are locul prestarii in Romania, caz in care operatiunea se taxeaza in Romania cu cota standard TVA de 24%).

Pentru aceasta regula generala avem si o exceptie conform careia serviciul unic prestate agentia de turism nu este impozabil in situatia in care pachetul de bunuri si prestari de servicii este oferit calatorului in afara Comunitatii. Acest serviciu efectuat de agentia de turism se considera o intermediere pentru care nu se mai poate aplica regimul special, ci regimul normal de taxare prin considerarea operatiunii ca fiind neimpozabila in Romania. Daca pachetul de bunuri si prestari de servicii este oferit aceluiasi calator atat in afara Comunitatii, cat si in interiorul acesteia, se supune taxarii doar marja profitului aferent serviciului unic oferit pe teritoriul unui stat tert. Orice agentie de turism poate opta fie pentru aplicarea regimului normal, fie pentru aplicarea regimului special de taxare.

Regimul de deducere se aplica in functie de destinatia bunurilor livrate de furnizori si a serviciilor prestate de prestatori. Astfel, agentia de turism nu are dreptul sa deduca TVA inscrisa in facturile emise de furnizori pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate direct catre turist si oferite de agentie sub forma unui serviciu unic. Acest fapt este reglementat la alin. (6) din cadrul art. 1521. Fara sa contravina prevederilor art. 145 alin. (2), agentia de turism nu are dreptul la deducerea sau rambursarea taxei facturate de persoanele impozabile pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii in beneficiul direct al calatorului si utilizate de agentia de turism pentru furnizarea serviciului unic. In schimb, agentia de turism are dreptul sa deduca TVA inscrisa in facturile furnizorilor emise pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate pentru desfasurarea activitatii sale generale.

Deoarece pentru serviciul unic se aplica regimul special, agentiile de turism nu au dreptul sa inscrie in mod distinct, in factura emisa catre calator, nici marja profitului realizat, dar nici suma TVA aferenta acestei marje. Aceasta este o obligatie reglementata la alin. (9) din cadrul art. 1521 Agentiile de turism nu au dreptul sa inscrie taxa in mod distinct in facturi sau in alte documente legale care se transmit calatorului, pentru serviciile unice carora li se aplica regimul special, in acest caz inscriindu-se distinct in documente mentiunea "TVA inclusa". Factura se emite la valoarea integrala a serviciului unic, inclusiv taxa aferenta marjei profitului si poarta obligatoriu mentiunea "TVA inclusa". Pe factura emisa se inscrie de asemenea mentiunea "regim special conform articolului 1521 din Codul fiscal" sau "regim special conform art. 306 din Directiva 112".

Baza de impozitare a TVA si valoarea taxei colectate se stabileste pe baza de calcule efectuate separat pentru fiecare serviciu unic prestat catre fiecare client. Datele preluate  din jurnalul de vanzari sunt evidentiate ca atare in decontul de TVA la randul 7.

In modelul orientativ de jurnal pentru vanzari prezentat in O.M.E.F. nr. 1.372 din 6 mai 2008 privind organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata, conform art. 156 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, exista coloana 11 in care se poate inscrie valoarea totala a facturilor emise prin aplicarea regimului special in care este inclusa si valoarea TVA. Aceasta coloana poate fi completata numai daca programul informatic al agentiei permite preluarea in jurnalul de vanzari a facturii emise la valoarea totala formata din valoarea facturilor primite de la furnizori, marja profitului agentiei de turism si TVA colectata aferenta marjei.

Totusi, de baza pentru raportarea TVA colectate prin decontul de TVA ramane jurnalul de vanzari intocmit separat doar pentru aplicarea regimului special.

In concluzie, pentru facturile emise de agentiile de turism care aplica regimul special, sunt necesare doua jurnale de vanzari:
 -  un jurnal destinat evidentierii facturilor emise in regim special din care se preiau doar baza de impozitare si TVA colectata;
 - un jurnal destinat evidentierii tuturor facturilor emise de agentia de turism care aplica atat regimul special, cat si regimul normal de taxare.
In acest jurnal, facturile emise in regim special se inscriu la valoarea totala.

Pentru TVA inclusa in factura emisa prin aplicarea regimului special, calatorul persoana impozabila in scopuri de TVA nu isi poate exercita dreptul de deducere a TVA deoarece suma taxei nu este inscrisa pe factura in mod distinct de catre agentia de turism. Mentiunea inscrisa pe factura "TVA inclusa" nu indreptateste calatorul sa isi exercite dreptul de deducere TVA prin aplicarea cotei recalculate de 24/124 asupra totalului sumei facturate de catre agentia de turism. Asadar, agentia de tursim va factura cu TVA sau fara TVA , sau in regim special - in functie de natura serviciilor oferite.
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Emiterea facturilor si regimul TVA in cazul unei agentii de turism":
Rating:

Nota: 3.69 din 5 din 27 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016