Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Facturarea in cazul unor servicii de cazare in Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Iul. 2011
Tags: codul fiscal, tva, valuta, ue, factura

O societate din Romania isi cazeaza unul dintre angajati la un hotel, iar plata se face in euro. Hotelul care face parte dintr-un lant de hoteluri din Europa emite o factura (invoice) in euro cu TVA ...


O societate din Romania isi cazeaza unul dintre angajati la un hotel, iar plata se face in euro. Hotelul care face parte dintr-un lant de hoteluri din Europa emite o factura (invoice) in euro cu TVA 0. Este corecta aceasta factura in euro si fara TVA, dat fiind faptul ca serviciul a fost prestat de catre un punct fix din tara?

Potrivit legislatiei in vigoare, se considera ca aceasta factura fara TVA nu este corecta deoarece hotelul este pe teritoriul Romaniei, caz in care se aplica prevederile art 133 alin 4 lit.a din Codul fiscal, care prevad ca locul operatiunilor legate de bunuri imobile este acolo unde bunul imobil este stabilit, respectiv, in cazul de fata in Romania. Factura poate fi emisa si in valuta, conform pct 72 din normele metodologice de aplicarea a art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, care prevede:

"Art. 155 al.572. (1) Factura prevazuta la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal va fi intocmita in orice limba oficiala a statelor membre ale Uniunii Europene, dar la solicitarea organelor de inspectie fiscala trebuie asigurata traducerea in limba romana Baza de impozitare poate fi inscrisa in valuta, dar, daca operatiunea nu este scutita de taxa, suma taxei trebuie inscrisa si in lei. Pentru inregistrarea in jurnalele de vanzari, baza impozabila va fi convertita in lei, utilizand cursul de schimb prevazut la art. 1391 din Codul fiscal".

Tocmai de aceea, in baza prevederilor din lege incluse la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, se considera ca aceasta factura emisa de hotelul in cauza nu respecta reglementarile in vigoare din cadrul legislatiei romane.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Facturarea in cazul unor servicii de cazare in Romania":
Rating:

Nota: 4.29 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016