Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Inregistrarea in scopuri de TVA in Romania a unei societati din alta tara

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 10 Aug. 2011
Tags: tva, ordin 2310/2007, impozit pe profit

Valabil la data de 11.08.2011Inregistrarea in scopuri de TVA este reglementata de prevederi diferite in situatia in care societatea care doreste sa efectueze aceasta operatiune este din alta tara. In




Valabil la data de 11.08.2011

Inregistrarea in scopuri de TVA este reglementata de prevederi diferite in situatia in care societatea care doreste sa efectueze aceasta operatiune este din alta tara. In cazul in care o astfel de societate asambleaza un imobil unei societati din Romania, ce regim se va aplica din punct de vedere al TVA-ului? In plus, va fi societatea straina obligata sa se inregistreze prin reprezentant fiscal in Romania in scopuri de TVA?

Locul prestarii lucrarilor de constructii montaj reprezinta locul bunului imobil, conform art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, din Romania, statul roman exercitandu-si dreptul de a incasa TVA.
 
Sunt posibile urmatoarele situatii:

a) daca in efectuarea de lucrari nu se achizitioneaza materiale sau prestari de servicii ce ar permite deducerea TVA de la achizitie, pana la atingerea plafonului de 35000 Eur, recalculate, nu se necesita inregistrarea in Romania.
 
b) daca in lucrarea efectuata se achizitioneaza materiale sau prestari de servicii, ce ar permite deducerea TVA, indiferent de valoarea lucrarii, atunci societatea din Germania are obligatia inregistrarii in Romania in scopuri de TVA conform art. 153 alin. (4)-(5) din Codul fiscal. Inregistrarea poate fi facuta direct in nume propriu de catre societatea din cealalta tara sau prin desemnarea unui reprezentant fiscal. Aceasta situatie se apropie mai mult de cazul prezentat la inceput.
 
 
De retinut ca livrarea de echipamente cu montaj intr-un imobil nu conduce la obligatia inregistarii in scopuri de TVA in Romania. Astfel, va fi analizat obiectul contractului deoarece, in cazul in care este vorba despre o livrare cu montaj, obligatia platii TVA este a beneficiarului, prin taxare inversa conform art. 150 alin. (6) coroborat cu art.157 alin. (2) din Codul fiscal.

De asemenea, se vor avea in vedere si obligatiile urmatoare: a) societatea beneficiara a lucrarii din Romania are obligatia declararii contractului la autoritatea fiscala, conform Ordin 2310/2007, in termen de 30 zile de la semnarea contractului; b) societatea din Germania are obligatia sa analizeze daca nu cumva realizeaza un sediu permanent in Romania, astfel incat sa devina platitor de impozit pe profit la bugetul din Romania.
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Inregistrarea in scopuri de TVA in Romania a unei societati din alta tara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016