Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Modalitatea de facturare. TVA in lei sau euro?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Feb. 2011
Tags: tva, facturare, prestari servicii, intracomunitar

Intrebare: Firma la care lucrez presteaza servicii de legatorie, arhivare si depozitare documente in Cluj.Colegii mei au gasit ca si client o farmacie care se numeste WORWAG PHARMA GMBH, cu sediul ...

Intrebare:

Firma la care lucrez presteaza servicii de legatorie, arhivare si depozitare documente in Cluj.

Colegii mei au gasit ca si client o farmacie care se numeste WORWAG PHARMA GMBH, cu sediul social in Germania, dar cu reprezentanta in Cluj.Reprezentanta nu apare  inregistrata la Registru Comertului, nici nu are cod TVA, doar un cod de inregistrare fiscala.

Oricum contractul se face pe firma cod de TVA din Germania.

Cum voi factura? Cu TVA sau fara, in euro sau lei (contractul este in euro), incasarea se face din cont Romanesc de lei  al reprezentantei din Cluj.

Este livrare (prestari servicii) intracomunitara? O declar in 390 VIES? Trebuie sa ma inscriu in Registrul Operatorilor Intracomunitari?

Raspuns:

Reprezentantele firmelor straine deschise pe teritoriul Romaniei in baza prevederilor cuprinse in decretul-lege 122/1990   efectueaza in numele companiei straine doar acte juridice si activitati conforme cu obiectul de activitate stabilit prin autorizatia de functionare.

Reprezentantele nu au  dreptul de a efectua acte de comert in nume propriu, altfel spus, acestea nu pot fi considerate persoane impozabile deoarece nu desfasoara activitati economice. Reprezentantele firmelor straine sunt constituite doar in urmatoarele scopuri:
  • sa efectueze publicitate in Romania firmei straine care a infiintat-o;
  • sa promoveze produsele firmei straine;
  • sa efectueze activitati de prospectare a pietei;
  • sa  furnizeze informatii pentru cercetari stiintifice;
  • sa furnizeze informatii pentru  activitati analoge care au un caracter preparator sau auxiliar pentru firma straina care a infiintat reprezentanta respectiva ;
  • sa incheie contracte cu partenerii din Romania in numele companiei de care apartin;
  • sa  urmareasca  derularea contractelor.
 
Avand in vedere faptul ca reprezentantele nu realizeaza venituri de natura economica, acestea nu sunt considerate persoane impozabile astfel incat sa fie obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei. Astfel, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, trebuie avuta in vedere natura serviciului prestat si locul de consum al acestuia.

Conform prevederilor cuprinse in Directiva 8 a CEE din  12 februarie 2008, regula generala de taxare stabileste   ca  locul de taxare trebuie sa fie "locul in care are loc consumul". Faptul ca serviciile sunt prestate efectiv in Romania   nu are nicio relevanta asupra stabilirii locului prestarii serviciului.

Pentru a aplica regula generala de taxare de la articolul 133 alineatul 2 conform careia serviciul este neimpozabil in Romania,  in calitate de prestator din Romania, firma dvs.  este obligat sa faca dovada ca:

  • prin natura sa, serviciul nu se incadreaza la exceptiile de la regula generala de taxare;
  • beneficiarul serviciului este firma din Germania  ca persoana impozabila obligata la plata taxei;
  • serviciul  este prestat catre sediul activitatii economice din Germania sau catre un sediu fix al beneficiarului, aflat intr-un stat tert sau intr-un stat membru, dar nu in Romania;
  • serviciul este utilizat in scopul desfasurarii activitatii economice a persoanei impozabile cu sediul social in Germania.
Pentru ca serviciul prestat de dvs. sa fie considerat neimpozabil in Romania este recomandabil sa emiteti factura pe numele firmei din Germania  ca persoana impozabila care utilizeaza serviciile pentru activitatea sa economica din Germania. Deoarece reprezentanta din Romania a  firmei din Germania nu desfasoara o activitate economica pe teritoriul Romaniei, aceasta nu poate fi asimilata cu un sediu fix pe teritoriul Romaniei al firmei din Germania astfel incat sa  aveti obligatia de a colecta TVA.

In acest caz,   factura se emite pe numele beneficiarului din Germania cu mentiunea "neimpozabil in Romania". In acest caz, serviciul se raporteaza prin decontul de TVA la randul 3 denumit". Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari   intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, din care: "cu  reportarea sumei la  randul 3.1 denumit "Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza  de scutire in statul membru in care taxa este datorata";

Factura se poate emite in euro, dar la solicitarea organelor de inspectie fiscala trebuie asigurata traducerea in limba romana. Pentru  inregistrarea in evidenta contabila si fiscala a facturii emise trebuie sa utilizati cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii.   

Avand in vedere faptul ca firma dvs. realizeaza o prestare intracomunitara de servicii, operatiunea trebuie raportata si prin declaratia cod 390 cu simbolul P.

Totusi, pentru aplicarea corecta a tratamentului fiscal, trebuie sa verificati daca  reprezentanta din Cluj nu este in realitate un sediu fix al farmaciei din Germania deschis  pe teritoriul Romaniei.  Daca este vorba despre un sediu fix, firma din Germania trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA si pe teritoriul Romaniei, caz in care firma dvs. trebuie sa emita factura cu TVA colectata deoarece consumul serviciului are loc pe teritoriul national al Romaniei.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Modalitatea de facturare. TVA in lei sau euro?":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016