Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Neplata dividende. Penalizari

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Iun. 2011
Tags: codul fiscal, dividende, neplata dividende, legea societatilor comerciale nr31/1990

Problema:Care este regimul de deductibilitate al penalizarilor pentru neplata dividendelor cuvenite actinarului?Solutie:Dividendul este definit in legislatia actuala de: - Legea societatilor ...

Problema:
Care este regimul de deductibilitate al penalizarilor pentru neplata dividendelor cuvenite actinarului?

Solutie:
Dividendul este definit in legislatia actuala de:

             - Legea societatilor comerciale nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (art. 67),

             - Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si O.M.F.P. nr. 3055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu Directivele Uniunii Europene (pct. 247),

             - Legea nr. 571/2003 , privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare(art. 1, pct. 12).

 Legea societatilor comerciale defineste dividendul ca fiind cota parte din profit care se plateste fiecarui asociat, proportional cu cota de participare la capitalul social varsat (daca prin statut nu s-a prevazut alta cota). Suma cuvenita asociatilor se stabileste si se plateste la termenul convenit de adunarea generala. Termenul limita al platii dividendului este, conform reglementarilor art. 67, alin. (2), de 6 luni de la data aprobarii situatiilor financiare aferente exercitiului incheiat. in caz contrar, societatea este datoare dobanzi de intarziere pentru perioada respectiva, dobanzi solicitate de actionari/asociati, dupa caz.

 Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza la art. 21, alin (1) si pct. 23, lit. d) din Normele de aplicare al Codului fiscal , aprobate prin HG 44/2004 , cu modificarile ulterioare, ca dobanzile si daunele interese stabilite in cadrul contractelor economice sunt cheltuieli deductibile pe masura inregistrarii lor. Prevederea are in vedere faptul ca veniturile inregistrate de cealalta parte in contract sunt inregistrate ca venituri impozabile.

 In cazul persoanele fizice actionari sau asociati, conform prevederilor art. 78, alin. (2), nu sunt impozabile veniturile rezultate din despagubiri, altele decat cele expres prevazute la alin. (1).

 Putem trage concluzia ca, atat timp cat nu exista un contract economic incheiat intre persoana juridica si persoana fizica, iar persoana fizica nu realizeaza un venit impozabil din suma penalitatilor si daunelor-interese primite de la societate, aceasta din urma nu poate considera cheltuielile de aceasta natura ca fiind deductibile la calculul profitului impozabil. Cheltuielile reprezentand daunele-interese, stabilite la nivelul dobanzii legale, se inregistreaza de societate numai in urma unei hotarari judecatoresti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Neplata dividende. Penalizari":
Rating:

Nota: 4.2 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016