Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Obligatiile fiscale in cazul unui contract de imprumut

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Iul. 2011
Tags: obligatii fiscale, tva, contract de imprumut

Persoanele fizice care incheie un contract de imprumut pentru constructia unui imobil prezinta o serie de obligatii fiscale, reglementate de Codul fiscal in functie de operatiunile pe care le implica ...

Persoanele fizice care incheie un contract de imprumut pentru constructia unui imobil prezinta o serie de obligatii fiscale, reglementate de Codul fiscal in functie de operatiunile pe care le implica anteriorul contract. Astfel, este luata ca exemplu situatia in care cealalta parte semnatara a contractului de imprumut nu returneaza suma imprumutata, iar imobilul construit reprezinta garantia acelui imprumut. Astfel, prima persoana fizica devine proprietarul imobilului. Astfel, vor fi identificate obligatiile fiscale de care se fac responsabile partile semnatare ale contractului.

In acest sens, dispozitiile art. 128 alin. (3) lit. b din Legea 571/2003 privind Codul fiscal mentioneaza:

" (3) Urmatoarele operatiuni sunt considerate, de asemenea, livrari de bunuri, in sensul alin. (1):  b) transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, in urma executarii silite".

Potrivit pct. 7 din HG 44/2004 privind normele metodologice de aplicare a Codului fiscal:

"(7) In sensul art. 128 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor in urma executarii silite se considera livrare de bunuri numai daca debitorul executat silit este o persoana impozabila".

Conform pct. 75 din HG 44/2004 privind normele metodologice de aplicare a Codului fiscal:
"(1) In sensul art. 155 alin. (8) lit. d) din Codul fiscal, in cazul bunurilor supuse executarii silite care sunt livrate prin organele de executare silita, factura se va intocmi de catre organele de executare silita pe numele si in contul debitorului executat silit".

In cadrul facturii se va intocmi o mentiune cu privire la faptul ca facturarea este realizata de organul de executare silita catre care se fac si platile de catre cumparator. Originalul facturii se transmite cumparatorului, respectiv adjudecatarului, iar exemplarul al doilea se transmite debitorului executat silit.

De precizat ca prin organe de executare silita se intelege persoanele abilitate prin lege sa efectueze procedura de executare silita.Organele de executare silita vor emite facturi cu TVA numai in cazul operatiunilor taxabile, cu exceptia celor pentru care sunt aplicabile prevederile art. 160 din Codul fiscal.

In cazul in care debitorul executat silit este inactiv la data livrarii, organul de executare silita are obligatia sa emita factura cu TVA daca livrarea bunurilor ar fi fost taxabila in situatia in care respectivul debitor executat silit nu ar fi fost inactiv.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Obligatiile fiscale in cazul unui contract de imprumut":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016