Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Plata in cazul unor servicii de consultanta prestate de nerezidenti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 30 Aug. 2011 Exclusiv
Tags: servicii consultanta, nerezidenti, certificat de rezidenta fiscala, tva

Valabil la 31.08.2011 - Conventiile incheiate intre state impun mai multe conditii de care se va tine cont in cazul operatiunilor care ii privesc pe nerezidenti. Se va lua drept exemplu cazul unei persoane juridice romane care trebuie sa efectueze plati catre o persoana fizica nerezidenta care a efectuat anumite servicii de consultanta si reprezentare. Aceasta persoana fizica este cetatean spaniol cu domiciliul in Franta. Ce fel de contract se va incheia cu persoana in cauza si ce impozit va trebui achitat? In plus, va trebui prezentat un certificat de rezidenta fiscala? De asemenea, ce contributii vor fi platite in situatia de fata?

Intr-un astfel de caz, sunt incidente urmatoarele categorii de impozite, dupa cum urmeaza:

a) impozitul datorat de nerezidenti pentru venituri obtinute din Romania;
b) TVA;
c) contributiile la asigurari sociale.
 
a) Din punctul de vedere al impozitului pe venitul nerezidentilor, veniturile din consultanta prestata in favoarea unui rezident, sunt in sfera impozitarii in Romania, conform art. 115 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal.
 
Implicit, venitul se impoziteaza prin stopaj la sursa cu procentul de 16%, conform art. 116 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal.

Trebuie retinut ca atat cu Spania, cat si cu Franta, sunt semnate conventii de evitare a dublei impuneri. Pentru a se putea beneficia de prevederile impozitarii celei mai favorabile dintre legislatia interna si prevederea din conventie, conform art. 118 din Codul fiscal, beneficiarul de venit – persoana nerezidenta trebuie sa faca dovada rezidentei intr-unul din cele 2 state printr-un certificat de rezidenta fiscala.
 
De asemenea, trebuie amintit ca este irelevanta cetatenia, deoarece rezidenta intr-un stat este cea care guverneaza aplicarea conventiei de evitare a dublei impuneri, iar prin rezidenta se presupune ca o persoana exista mai mult de 183 de zile intr-un stat, sau interesele sale vitale sunt in acel stat.
 
Astfel, in functie de perioada in care aceasta persoana nerezidenta isi desfasoara activitatea intr-unul din cele 2 state, va avea o rezidenta in acel stat. Daca prezinta certificatul de rezidenta fiscala in acel stat, impozitarea se va face in cel mai favorabil mod dintre prevederile din legislatia interna – Codul fiscal si prevederile din conventia de evitare a dublei impuneri.
 
In ce priveste serviciile de reprezentare, consideram ca acestea sunt efectuate efectiv, in favoarea societatii din Romania, iar din analiza cu celeritate a categoriilor de impozite enumerate de art. 115 din Codul fiscal, ce stabileste ce sume sunt impozitate in Romania, rezulta ca veniturile din reprezentare nu sunt in sfera impozitului pe venitul nerezidentilor. Se recomanda astfel stabilirea exacta a continutului serviciilor de consultanta si a serviciilor de reprezentare.
 
b) Din punctul de vedere al TVA, societatea din Romania efectueaza o achizitie de servicii, ce prin efectul legii au locul prestarii in Romania, la sediul activitatii economice a beneficiarului, chiar daca fizic serviciile pot fi prestate in alt stat, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.
 
Astfel, societatea din Romania are urmatoarele obligatii:

- se inregistreaza inainte de achizitia serviciilor in Registrul operatorilor intracomunitari, conform art. 158^2 din Codul fiscal, sub sanctiunea invalidarii codului de TVA in legatura cu aceasta achizitie;
- societatea efectueaza plata TVA prin operatia de taxare inversa, considerata la data achizitiei drept plata a TVA, conform art. 150 alin. (2) coroborat cu art. 157 alin. (2) din Codul fiscal;
- societatea inregistreaza valoarea TVA in decontul de TVA, atat la TVA dedutibil, cat si la TVA colectat si pana pe data de 15 a lunii urmatoare, va depune declaratia recapitulativa 390. Facem precizarea ca depunerea declaratiei 390 este obligatorie si cand persoana fizica din strainatate nu comunica un cod valabil de TVA. Practic, conform actualelor instructiuni de completare a declaratiei, la codul operatorului din celalalt stat membru se va lasa spatiu, iar declaratia se poate depune din punct de vedere tehnic si in acest mod.
 
c) Din punctul de vedere al asigurarilor sociale, o persoana asigurata intr-un stat membru nu poate fi obligata sa contribuie la asigurarile sociale dintr-un alt stat membru, astfel ca un raspuns adecvat poate fi luat in considerare daca societatea din Romania cunoaste ca beneficiarul de venit este asigurat intr-un alt stat membru.
 
In principiu, daca persoana nerezidenta este asigurata social in Franta sau in Spania, nu are obligatia contributiilor platite in Romania, conform Regulament CE nr. 883/2004 - Regulament CE nr. 987/2009.


Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Plata in cazul unor servicii de consultanta prestate de nerezidenti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016