Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Plata TVA-ului in cazul importurilor extracomunitare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Iul. 2011
Tags: tva, oanaf 1554/2009, eori

Daca cele mai multe dezbateri par sa atinga achizitiile intracomunitare, ca urmare a numarului mare de schimburi comerciale din zona statelor membre ale Uniunii Europene, exista, in mod firesc, si ...

Daca cele mai multe dezbateri par sa atinga achizitiile intracomunitare, ca urmare a numarului mare de schimburi comerciale din zona statelor membre ale Uniunii Europene, exista, in mod firesc, si nenumarate situatii in care trebuie sa se ia in calcul plata TVA-ului pentru achizitiile extracomunitare.

Trebuie astfel precizat ca, pentru importul de bunuri, se va datora TVA in vama si ca baza de impozitare este formata din valoarea in vama a bunurilor importate. In ceea ce priveste valoarea in vama, aceasta se declara de catre importator care este obligat sa depuna la biroul vamal o declaratie pentru valoarea in vama, insotita de facturi sau de alte documente de plata a marfii si a cheltuielilor pe parcurs extern, aferente acesteia.
 
De retinut ca, in general, baza de impozitare pentru importul de bunuri este formata din valoarea in vama a bunurilor la care se adauga taxele, impozitele, comisioanele si alte taxe datorate atat in afara cat si in interiorul Romaniei, cu exceptia TVA. In acelasi timp, valoarea in vama cuprinde atat  valoarea in vama a bunurilor livrate, cat si cheltuielile de transport si de asigurare a bunurilor pe parcurs extern care intervin pana la primul loc de destinatie a bunurilor in Romania in situatia in care acestea nu au fost cuprinse in pretul de livrare al furnizorului
 
Pentru suma TVA datorata si achitata in vama, societatea isi poate exercita dreptul de deducere a TVA in baza declaratiei vamale de import asa cum se reglementeaza prin articolul 146 din Codul fiscal denumit " Conditii de exercitare a dreptului de deducere" alineatul 1 litera c) " pentru taxa achitata pentru importul de bunuri…. sa detina declaratia vamala de import …… care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau.
 
Operatiunea de import trebuie evidentiata in jurnalul pentru cumparari prin inscrierea declaratiei vamale de import din care se preia baza de impozitare TVA si suma TVA datorata. Jurnalul pentru cumparari sta la baza completarii decontului de TVA cod 300 in care suma TVA achitata in vama pentru care s-a exercitat dreptul de deducere TVA se raporteaza la randul 21 denumit „Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%”.
 
De la data de 01.07.2009, pentru efectuarea tuturor operatiunilor vamale de import - export, tranzit sau depozitare dintre tarile Uniunii Europene si alte state, este necesara obtinerea numarului EORI, numar unic de inregistrare si identificare a operatorilor economici din tarile membre. Acest numar trebuie obtinut de la Directiile Regionale Vamale in a caror raza de competenta teritoriala se gaseste sediul societatii dvs. si va putea fi utilizat in toate relatiile operatorilor economici cu oricare dintre autoritatile vamale ale celorlalte state membre ale Uniunii Europene. Prin OANAF 1554/2009 ANAF stabileste procedura de inregistrare in Romania, la autoritatea vamala, a operatorilor economici si a altor persoane si de atribuire a numarului EORI
 
In absenta acestui numar de inregistrare, Autoritatile Vamale vor retine transporturile extracomunitare, pana la obtinerea lui.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Plata TVA-ului in cazul importurilor extracomunitare":
Rating:

Nota: 3.71 din 5 din 12 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Care e procedura de obtinere a unui numar EORI?
Mai multe articole despre OANAF 1554/2009
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016