Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Recuperarea de TVA in cazul suspendarii activitatii unei firme

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Iul. 2011
Tags: suspendare activitate firma, tva, recuperare tva

In ceea ce priveste recuperarea de TVA in situatia in care se suspenda activitatea unei firme, exista mai multe etape care vor trebui indeplinite pentru ca procedura sa respecte bunul mers ...


In ceea ce priveste recuperarea de TVA in situatia in care se suspenda activitatea unei firme, exista mai multe etape care vor trebui indeplinite pentru ca procedura sa respecte bunul mers legislativ. Astfel, asa cum mentioneaza dispozitiile OPANAF 1221/2009 privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu, pentru  a putea beneficia de dispozitiile acestui Ordin,  societatile comerciale au obligatia sa depuna la organul fiscal competent o copie a extrasului de registru emis de catre oficiul registrului comertului privind starea juridica a acestora, referitoare la suspendarea temporara a activitatii (conform prevederilor art. 237 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare).

Societatea va depune o cerere in vederea obtinerii unei Decizii, cod M.F.P. 14.13.02.99/r.d, iar organul fiscal competent  va solutiona  cererea in termen de 30 de zile de la data depunerii, urmand ca aprobarea sa fie comunicata in scris si sa includa detaliile referitoare la perioada de aprobare a  regimul de declarare derogatoriu, precum si la conditiile de aprobare a acestui  regim .

Ulterior aprobarii acestei cereri, regimul de declarare derogatoriu este operat in vectorul fiscal existent in evidenta organului fiscal competent. In ceea ce priveste conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca societatea care solicita regimul de declarare derogatoriu sunt (se vor mentiona in cererea de aprobare a regimului derogatoriu), acestea impun societatii sa nu figureze, la data aprobarii cererii, cu obligatii fiscale restante catre bugetul general consolidat, sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor si sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului.

Alte conditii cu privire la situatia de fata impun astfel societatii sa figureze, in evidenta fiscala, cu toate obligatiile declarative si de plata indeplinite, sa nu aiba in curs de solutionare un decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor, sa nu faca obiectul unei actiuni de inspectie fiscala, in curs de derulare si sa nu fie inscris in lista contribuabililor declarati inactivi.

 Sunt supuse regimului de declarare derogatoriu urmatoarele declaratii fiscale:

   - formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", cod 14.13.01.99/bs;
   - formularul 101 "Declaratie privind impozitul pe profit", cod 14.13.01.04;
   - formularul 103 "Declaratie privind accizele", cod 14.13.01.03/a;
   - formularul 104 "Declaratie privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor", cod 14.13.01.01/dv;
   - formularul 120 "Decont privind accizele", cod 14.13.01.03;
   - formularul 130 "Decont privind impozitul la titeiul din productia interna", cod 14.13.01.05;
   - formularul 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata", cod 14.13.01.02.


Pentru perioada de  aplicare a  regimului de declarare, pentru fiecare fractiune de ani fiscali cuprinsa in intervalul de suspendare, se depun declaratiile anuale cod 101, 130 si 300.

Referitor la restituirea sumei TVA ramasa de recuperat, procedura ia in calcul dispozitiile de la capitolul VI denumit "Solutionarea solicitarilor de restituire a TVA" din OMFP 263/2010 pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare cu modificarile aduse prin OMFP 2017/2011:

"Sumele negative de TVA cuprinse in deconturile cu sume negative de TVA depuse de persoanele impozabile care solicita anularea codului de inregistrare in scopuri de TVA sau pentru care organele fiscale anuleaza din oficiu codul de inregistrare in scopuri de TVA se restituie, potrivit procedurii generale de restituire, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.899/2004 pentru aprobarea Procedurii de restituire si de rambursare a sumelor de la buget, precum si de acordare a dobanzilor cuvenite contribuabililor pentru sumele restituite sau rambursate cu depasirea termenului legal, numai in urma efectuarii inspectiei fiscale".
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Recuperarea de TVA in cazul suspendarii activitatii unei firme":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016