Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Regimul de TVA aplicat refacturarii unor servicii turistice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Iul. 2011
Tags: tva, codul fiscal, scutire tva

Se presupune cazul unei societati care primeste facturi pentru un pachet de servicii turistice de la o agentie de turism care aplica regimul special pentru agentiile de turism (TVA inclusa) si este ...


Se presupune cazul unei societati care primeste facturi pentru un pachet de servicii turistice de la o agentie de turism care aplica regimul special pentru agentiile de turism (TVA inclusa) si este nevoita ulterior sa refactureze costurile catre un tert. Prin urmare, trebuie stabilit ce regim de TVA va aplica societatea  la refacturare  si daca va fi aplicat regimul special pentru agentiile de turism.

Intr-un astfel de caz, exista doua posibilitati, prima dintre acestea luand in calcul refacturarea in regim de scutire de TVA, atunci cand calatorul  este o persoana fizica sau locul serviciilor turistice este in afara Romaniei, avand in vedere prevederea expresa de la art. 151^1 alin. (7) din Codul fiscal, ce stabileste obligatia aplicarii regimului special de scutire, chiar daca agentia ar fi optat pentru plata TVA si renunat la regimul special de scutire.

In al doilea caz, se va factura cu TVA in cotele prevazute de art. 40 din Codul fiscal, (9% pentru cazare, scutit daca locul prestarii este in afara Romaniei conform art. 133, 24% pentru celelalte servicii refacturate, ce nu pot fi incadrate la servicul unic al agentiei de turism).

In acest sens, sunt luate in considerare aspectele legislative incluse la art. 133 alin. (1) lit. a)  din Codul fiscal, care precizeaza ca o persoana impozabila care desfasoara si activitati sau operatiuni care nu sunt considerate impozabile in conformitate cu art. 126 alin. (1) - (4) este considerata persoana impozabila pentru toate serviciile care i-au fost prestate.

Mai mult, potrivit art. 151^1 alin. (1) din Codul fiscal, rin agentie de turism se intelege orice persoana care in nume propriu sau in calitate de agent, intermediaza, ofera informatii sau se angajeaza sa furnizeze persoanelor care calatoresc individual sau in grup, servicii de calatorie, care includ cazarea la hotel, case de oaspeti, camine, locuinte de vacanta si alte spatii folosite pentru cazare, transportul aerian, terestru sau maritim, excursii organizate si alte servicii turistice. Agentiile de turism includ si touroperatorii.

Se considera ca aceasta activitate de refacturare costuri nu este o activitate de intermediere, ci este o prestare de servicii de decontare a unor costuri, iar societatea nu poate fi considerata comisionar si agentie de turism.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Regimul de TVA aplicat refacturarii unor servicii turistice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016