Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Regimul fiscal aplicat cheltuielilor de executare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: tva, inregistrari contabile, bilet la ordin

Valabil la 20.09.2011 - O societate primeste in urma unei tranzactii un bilet la ordin pe care ulterior clientul il declara pierdut, iar societatea nu-l mai poate deconta la banca. In urma procesului derulat in instanta, s-a decis plata datoriei de catre client plus o suma reprezentand cheltuieli de executare si suma actualizata cu rata inflatiei. Societatea a incasat aceste sume astfel ca se vor acorda explicatii cu privire la inregistrarea acestor sume, precum si la regimul de facturare cu sau fara TVA.


In primul rand, potrivit art.145 alin. (2) lit. a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal:

"Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile".
 
Avand in vedere aceasta prevedere legala, rezulta faptul ca societatea in cauza poate sa-si exercite dreptul de deducere a TVA din factura emisa de executorul judecatoresc cuprinzand cheltuielile de executare, daca va colecta TVA prin factura emisa catre debitor.
 
Daca a fost dedus TVA din factura emisa de executor, societatea va trebuie sa colecteze TVA prin factura emisa catre debitor pentru recuperarea cheltuielilor de executare.
 
Sumele incasate in plus ca urmare a actualizarii datoriei cu rata inflatiei nu intra in baza de impozitare a TVA, conform art 137 alin (3) lit b din Codul fiscal, fiind asimilate unor penalizari.
 
Atat cheltuielile de executare cat si sumele actualizate cu inflatia se inregistreaza in contul 7581 "Venituri din despagubiri, amenzi si penalitati", analitice distincte.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Regimul fiscal aplicat cheltuielilor de executare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016