Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Regimul TVA pentru vanzarile prin Internet catre alte tari

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iun. 2011
Tags: tva, omfp 3419/2009, omfp 2222/2006, codul fiscal, livrare intracomunitara

Chiar si in momentul de fata, legislatia cu privire la comertul electronic este in continua schimbare, fapt determinat de viteza de dezvoltare a Internetului si a mediilor aferente. Pentru o mai buna ...

Chiar si in momentul de fata, legislatia cu privire la comertul electronic este in continua schimbare, fapt determinat de viteza de dezvoltare a Internetului si a mediilor aferente. Pentru o mai buna ilustrare a prevederilor legate de vanzarea prin Internet catre alte tari, se presupune ca societatea catre care se vinde va ridica marfa de la posta sau o va primi de la curier. In astfel de situatii, problemele ivite cel mai adesea au la baza incercarea de identificare a regimului TVA, a obligatiilor societatii in cauza, precum si a naturii acestor vanzari.

Legea stabileste ca in cazul in care bunurile sunt transportate din Romania pe teritoriul altei tari de catre un reprezentant al firmei care face vanzarea, aceasta actiune nu poate fi incadrata in categoria livrarilor intracomunitare de bunuri scutite cu drept de deducere, potrivit art. 143 alin. 2 lit. a) din Codul fiscal. Deoarece in aceasta situatia foaia de parcurs aferenta nu poate fi considerata un document de transport, se aplica, la valoarea bunurilor transportate in tara respectiva si expediate de pe teritoriul aceleiasi tari, cota standard de TVA de 24%.

Operatiunea de vanzare va fi astfel raportata doar decontul de TVA cod 300 la randul 9 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%".  Prin aceasta modalitate de distributie, firma din Romania executa nu doar o achizitie intracomunitara de bunuri pe teritoriul altei tari, ci si o vanzare de bunuri pe teritoriul tarii respective. In cazul acestui tip de operatiuni realizate cu regularitate, se considera ca firma din Romania realizeaza vanzare de bunuri pe teritoriul tarii respective si va trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA pe teritoriul statului in cauza.

Mai mult decat atat, aceste operatiuni nu se inscriu in categoria vanzarilor la distanta daca livrarea este efectuata catre persoane fizice si persoane juridice impozabile si nici daca livrarea nu se efectueaza de pe teritoriul Romaniei.

In concret, asa cum prevede legislatia in vigoare, vanzarea la distanta reprezinta o livrare de bunuri expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de alta persoana in numele acestuia catre un cumparator persoana impozabila (care se afla in regimul special de scutire) sau persoana juridica neimpozabila, care beneficiaza de derogarea prevazuta la art. 126 alin. (4), sau catre orice alta persoana neimpozabila, in conditiile prevazute la art. 132 alin. (2) - (7).
 
In situatia in care bunurile sunt expediate din Romania pe teritoriul Ungariei prin intermediul unei firme de curierat rapid stabilita in Romania, poate fi considerata o L.I.C. numai vanzarea de bunuri catre o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care comunica firmei din Romania un cod valid de TVA emis de catre autoritatile fiscale din celalalt stat. Deoarece operatiunea reprezinta o livrare intracomunitara de bunuri, scutita cu drept de deducere, operatiunea se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul L.

Pentru ca operatiunile in cauza sa fie considerate livrari intracomunitare de bunuri, vor trebui indeplinite, cumulativ, doua conditii. In primul rand, cumparatorul este obligat sa comunice vanzatorului un cod de inregistrare in scopuri de TVA eliberat de autoritatea fiscala dintr-un stat membru, astfel incat responsabilitatea achitarii TVA aferente livrarii efectuate de firma din Romania sa revina firmei inregistrate in scopuri de TVA in statul membru. In al doilea rand, furnizorul din Romania se obliga sa faca dovada faptului ca bunurile au parasit teritoriul Romaniei si au fost transportate intr-un stat membru.

Pe langa cele doua conditii enumerate, furnizorul din Romania trebuie sa motiveze aplicarea regimului de scutire cu drept de deducere a TVA si in baza unor documente justificative. Prin articolul 10 din OMFP 2222/2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de TVA pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu ultima modificare efectuata prin OMFP 3419/2009 publicat in M.Of. nr. 915 din 28 decembrie 2009, sunt enumerate urmatoarele documente impuse pentru justificarea incadrarii corecte la operatiuni scutite cu drept de deducere a TVA:
- factura completata cu informatiile reglementate prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
- documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;
- orice alt document care atesta ca bunurile sunt expediate sau transportate din Romania intr-un stat membru: comanda de cumparare, documentul de asigurare.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Regimul TVA pentru vanzarile prin Internet catre alte tari":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016