Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Transport. Facturare TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Mar. 2011
Tags: tva, codul fiscal, deducere tva

Intrebare: O societatea A din Romania (platitoare de TVA) cu obiect de activitate transportul de marfuri, are in derulare un contract de transport marfa cu firma B tot din Romania (platitoare de ...

Intrebare: O societatea A din Romania (platitoare de TVA) cu obiect de activitate transportul de marfuri, are in derulare un contract de transport marfa cu firma B tot din Romania (platitoare de TVA). Marfa lui B trebuie sa ajunga la beneficiarul C care este o firma din Serbia (in afara UE deci).
 
Intrebare: A (transportatorul) factureaza transportul marfii catre B (exportatorul) fara TVA, scutit in conditiile art. 143 lit.c)? Daca nu este corect asa si exista alta incadrare a spetei, sau transportul trebuie facturat cu TVA, va rog frumos sa ne detaliati daca se poate.

Raspuns:
Asa cum ati mentionat si dvs. prin intrebarea formulata, serviciul prestat de catre firma A in bene-ficiul firmei B este operatiune scutita cu drept de deducere a TVA reglementata prin articolul 143 alin. (1) litera c) din Codul fiscal deoarece este un serviciu legat direct de exportul de bunuri.

Pentru a justifica incadrarea corecta in categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere TVA, transportatorul trebuie sa fie in posesia urmatoarelor documente reglementate prin art. 4 din O.M.F.P. nr.  2.222 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu ultima modificare e-fectuata prin O.M.F.P. nr. 3.419 din 21 decembrie 2009 publicat in M.Of. nr. 915 din 28 decembrie 2009:

1. factura completata cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal.

Prin acest O.M.F.P. se precizeaza faptul ca firmele de transport care presteaza efectiv serviciu, pot sa prezinte doar documentul de transport in situatia in care acesta contine cel putin informatiile de la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal. Cu toate acestea, personal, recomand intocmirea facturii ca document de stabilire a valorii serviciului prestat.

2. contractul incheiat cu beneficiarul;

3. documentul specific de transport, in functie de tipul mijlocului de transport;

4. documente din care sa rezulte ca bunurile transportate au fost exportate. In aceasta categorie de documente se poate incadra declaratia vamala de export, in copie.

In O.M.F.P. nr. 2.222/2006, completat si modificat, la art. 4 se regaseste urmatorul exemplu care este aplicabil situatie prezentate de dvs., exemplu pe care il prezint textual pentru a evita eventualele in-terpretari de ordin subiectiv:

Exemplul 1: A factureaza catre B un transport din Italia in Elvetia. Ambele companii sunt persoane impozabile stabilite in Romania. Locul serviciului de transport este in Romania, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, cu toate ca locul exportului de bunuri este in Italia. Fiind un transport aferent unui export de bunuri, prestatorul va justifica scutirea de taxa, deoarece beneficiarul este o persoana impozabila stabilita in Romania si prestatorul ar fi avut obligatia platii taxei daca operatiunea nu ar fi fost scuti-ta de taxa. Acelasi rationament s-ar aplica si in cazul in care transportul ar fi efectuat din Romania in Turcia sau in orice alta tara din afara Comunitatii, intre doua persoane impozabile stabilite in Romania.

Operatiunea facturata de catre firma A se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari in coloana 16 Alte livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere din modelul orientativ reglementat prin O.M.E.F. nr. 1372 din 6 mai 2008 privind organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata, conform art. 156 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 13 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere, altele de-cat cele de la rd. 1 - 3, si operatiuni supuse masurilor de simplificare" din cadrul sectiunii LIVRARI DE BUNURI/PRESTARI DE SERVICII IN INTERIORUL TARII SI EXPORTURI

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Transport. Facturare TVA":
Rating:

Nota: 4.79 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016