Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: TVA deductibil la achizitionarea unui autoturism

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Iul. 2010
Tags: tva, codul fiscal

Studiu de cazIntrebare Daca achizitionam un autoturism pentru a transporta angajatii la si de la locul de munca, ce greutate maxima trebuie sa aiba masina, astfel incat sa putem sa deducem TVA?SauTVA ...

Studiu de caz

Intrebare

 

Daca achizitionam un autoturism pentru a transporta angajatii la si de la locul de munca, ce greutate maxima trebuie sa aiba masina, astfel incat sa putem sa deducem TVA? Sau TVA nu va putea fi dedus indiferent de greutate? - pentru ca din codul fiscal nu am inteles clar la ce fel de situatii se refera legea.

Nu este clar nici cu cheltuielile privind combustibillul.

 

Raspuns

oferit de consultant INFOTVA, Oana Verneanu

Formularea modificarii codului fiscal introdusa de OUG nr. 34/2009 ce reglementeaza limitarea deducerii TVA stabilita de art. 1451 din Codul fiscal, conduce la unele confuzii.

 

Ca regula generala la achizitia de autoturisme cu greutate de pana la 3500 kg cu maxim 9 scaune la pasageri, conform alin. (1) de la articolul mai devreme amintit, nu se deduce TVA.

 

Totusi la alin. (2) de la art. 1451 din codul fiscal, sunt stabilite exceptii, incident cazului descris de intrebare este formulata urmatoarea derogare pentru autovehiculele utilizate exclusiv pentru "transportul de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii".

 

Prin urmare daca autoturismul este utilizat exclusiv in scopul transportului de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, TVA la achizitie este deductibil indiferent de greutatea autoturismului si numarul de locuri pentru pasageri.

 

Facem precizarea ca aceste exceptii sunt valabile si in cazul costului cu achizitia combustibilului, respectiv, costul carburantului utilizat "exclusiv" subliniem inca o data "exclusiv" pentru "transportul de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii" este deductibil la calculul impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal.

 

Aplicarea efectiva se face conform prevederilor HG nr. 488/2009 ce introduce normele metodologice de aplicare pentru art. 1451 din Codul fiscal si pentru art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: TVA deductibil la achizitionarea unui autoturism":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016