Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: TVA pentru lucrari prestate in Bulgaria. Prestatorul si beneficiarul sunt ambele inregistrate in Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Iul. 2010
Tags: tva, bulgaria, romania, codul fiscal

Studiu de cazIntrebare:O societate X inregistrata ca platitoare de TVA in Romania are incheiat contract de subantrepriza cu socieatea Y la fel platitoare de TVA in Romania. X presteaza lucrari pentru ...

Studiu de caz

Intrebare:

O societate X inregistrata ca platitoare de TVA in Romania are incheiat contract de subantrepriza cu socieatea Y la fel platitoare de TVA in Romania. X presteaza lucrari pentru Y dar locul prestarii este in Bulgaria. Care este regimul TVA aplicat? In aceeasi situatie, daca X cumpara materiale puse in manopera din Bulgaria pentru respectiva lucrare, cum se trateaza contabil TVA?

Raspuns:
oferit de consultant INFOTVA Oana Verneanu
 
In conformitate cu prevederile art. 133 alin.(4) din Legea  nr. 571/2003 privind Codul fiscal, din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile locul prestarii este considerat a fi  locul unde sunt situate bunurile imobile.

Punctul 14 alin. (2) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal prevede ca, serviciile efectuate in legatura cu bunurile imobile cuprind si lucrarile de constructii-montaj, transformare, finisare, instalare, reparatii, intretinere, curatare si demolare, efectuate asupra unui bun imobil prin natura sa, precum si orice operatiune ce se efectueaza in legatura cu livrarea de bunuri mobile si incorporarea acestora intr-un bun imobil astfel incat bunurile mobile devin bunuri imobile prin destinatia lor.

Potrivit art. 126 alin. (1) din legea mentionata, din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata, sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:


   a) operatiunile care constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
   b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania;
   c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila actionand ca atare;
   d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte dintr-o activitate economica.

Astfel, pentru serviciile pe care le-ati descris locul prestarii se considera a fi pe teritoriul statului unde sunt situate bunurile imobile, respectiv Bulgaria.
Prin urmare, aceste servicii nu sunt impozabile in Romania.

Pentru prestarea acestor servicii, in conformitate cu prevederile legislatiei fiscale din acest stat, ati putea avea obligatia sa va inregistrati in scopuri de TVA in Bulgaria.

Dupa inregistrarea in scopuri de TVA veti avea obligatia sa respectati prevederile legislatiei fiscale aplicabile pe teritoriu Bulgariei.

Inregistrarea in scopuri de TVA va permite societatii sa deduca taxa pe valoare adaugata inscrisa in facturile furnizorilor si prestatorilor de bunuri si servicii efectuate pe teritoriul acestui stat, necesare desfasurarii acestor operatiuni, in conditiile stabilite de legislatia fiscala aplicabila pe teritoriul acestuia.
De asemenea, societatea va colecta TVA pentru toate lucrarile executate, efectuand plata acestei taxe catre autoritatea fiscala din Bulgaria.

Art. 150 alin. (6) Legea  nr. 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, in cazul in care livrarea de bunuri/prestarea de servicii este realizata de o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele livrari de bunuri/prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 1251 alin. (2) si care nu este inregistrata in Romania conform art. 153, persoana obligata la plata taxei este persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, stabilita in Romania sau nestabilita in Romania, dar inregistrata prin reprezentant fiscal, care este beneficiar al unor livrari de bunuri/prestari de servicii care au loc in Romania, conform art. 132 sau 133.

Astfel, in conformitate cu echivalentul acestui articol din legislatia Bulgariei, pentru aceste lucrari, persoana obligata la plata taxei in Bulgaria poate fi beneficiarul acestora, daca societatea dv. nu este stabilita in Bulgaria sau nu este considerata stabilita pentru aceste lucrari iar beneficiarul este stabilit in Bulgaria sau inregistrat prin reprezentant fiscal.
In aceasta situatie, societatea dvs. va emite factura fara TVA.

Din punct de vedere contabil, potrivit punctului 51 alin. (1) din Reglementarile contabile conforma cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobata prin Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 3055/2009, costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.

Astfel, pentru achizitiile de materiale din Bulgaria, valoarea totala a facturii se va inregistra in contul de stoc corespunzator, cu exceptia situatiei in care taxa pe valoare adaugata se va recupera. In aceasta situatie, taxa pe valoare adaugata aferenta acestor achizitii se va inregistra in contabilitate cu ajutorul contului 461 „Debitori diversi”.
 
Art. 21 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal prevede ca, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.

In acest sens, punctul 23 lit. g) din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si cheltuielile cu taxa pe valoarea adaugata platita intr-un stat membru aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile.

Prin urmare, cheltuielile cu taxa pe valoarea adaugata platita in Bulgaria aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile sunt deductibile la determinarea profitului impozabil.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: TVA pentru lucrari prestate in Bulgaria. Prestatorul si beneficiarul sunt ambele inregistrate in Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016