Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Venituri impozabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Iun. 2011
Tags: venituri impozabile, codul fiscal, venituri neimpozabile

Problema:Societatea X a incheiat, in anul 2008, un antecontract de vanzare - cumparare cu societatea Y, pentru un imobil. In antecontract s-a specificat ca, in cazul in care societatea X nu achita ...

Problema:
Societatea X a incheiat, in anul 2008, un antecontract de vanzare - cumparare cu societatea Y, pentru un imobil. In antecontract s-a specificat ca, in cazul in care societatea X nu achita suma convenita dupa 1 an, va plati penalitati pe suma de 20.000 lei.
Societatea X nu a respectat antecontractul si societatea Y a facturat suma de 20.000 lei la societatea X, cheltuiala deductibila la impozit pe profit pe societatea X si un venit impozabil la societatea Y.
 In urma controlului in anul 2011 la societatea X, organul fiscal a trecut aceasta cheltuiala nedeductibila si a stabilit impozit pe profit suplimentar.
 Societatea Y poate sa treaca acesta suma la venituri neimpozabile, si cum si procedeaza?

Solutie:
Potrivit prevederilor art 20 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , urmatoarele venituri sunt neimpozabile la calculul profitului impozabil:
"a) dividendele primite de la o persoana juridica romana;
b) diferentele favorabile de valoare a titlurilor de participare, inregistrate ca urmare a incorporarii rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune la persoanele juridice la care se detin titluri de participare, precum si diferentele favorabile de valoare rezultate din evaluarea titlurilor de participare si a obligatiunilor emise pe termen lung, efectuata potrivit reglementarilor contabile. Acestea sunt impozabile la data transmiterii cu titlu gratuit, a cesionarii, a retragerii, a lichidarii investitiilor financiare, precum si la data retragerii capitalului social la persoana juridica la care se detin titlurile de participare;
c) veniturile din anularea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din recuperarea cheltuielilor nedeductibile, precum si veniturile din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere pentru care nu s-a acordat deducere;
d) veniturile neimpozabile, prevazute expres in acorduri si memorandumuri aprobate prin acte normative.
e) in perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2009 inclusiv, veniturile din tranzactionarea titlurilor de participare pe piata autorizata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. In aceeasi perioada, cheltuielile reprezentand valoarea de inregistrare a acestor titluri de participare, precum si cheltuielile inregistrate cu ocazia desfasurarii operatiunilor de tranzactionare reprezinta cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil"
 
Avand in vedere situatia descrisa de dumneavoastra, veniturile obtinute de firma Y, urmare a facturarii penalitatilor de intarziere, nu se incadreaza in niciuna din categoriile de venituri neimpozabile prevazute de art 20 din Codul fiscal , drept urmare sunt venituri impozabile la calculul profitului, chiar daca inspectia fiscala nu a acordat drept de deducere a cheltuielilor la firma X.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Venituri impozabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016