Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sunt persoana impozabila nerezidenta. Cand pot sa NU ma inregistrez in scopuri de TVA in Romania?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Apr. 2014 Exclusiv
Tags: inregistrarea in scopuri tva, nerezidente, sediu fix, servicii taxabile, persoana impozabila, pfa

Inregistrarea nerezidentilor e explicata prin cazul concret in care un PFA se inregistreaza pentru TVA in Germania, presteaza servicii, si inregistreaza in Romania un sediu fix (SP) deoarece va sta aici peste 6 luni intr-un spatiu inchiriat si va plati impozit pe venit in Romania.


Vom vedea daca PFA-ul trebuie sa se inregistreze si pentru cod de TVA in Romania, considerandu-se ca are sediu fix. Mentionam ca PFA-ul e singur in activitate (resurse umane) si presteaza servicii pentru care nu are nevoie in mod deosebit de resurse tehnice. PFA-ul va emite facturi catre clientii din Romania.

Persoana fizica rezidenta in Germania  care are calitatea de persoana impozabila din punctul de vedere al TVA si care este  stabilita in Romania printr-un sediul fix are  obligatia  sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania conform prevederilor art. 153 alin. (2) lit. c)  pct. 2 din Codul fiscal:

  "(2) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar este stabilita in Romania printr-un sediu fix, conform art. 125^1 alin. (2) lit. b), este obligata sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in Romania, astfel:  …… c) inainte de realizarea unor activitati economice de la respectivul sediu fix in conditiile stabilite la art. 125^1 alin. (2) lit. b) si c) care implica:….
   2. prestari de servicii taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere, altele decat cele prevazute la lit. a) si b);".

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la  pct.   66 alin. (1) si alin. (7) lit. a) din normele de aplicare ale acestui articol.   Astfel,  inregistrarea persoanei fizice care are calitatea de persoana impozabila se poate efectua direct sau prin desemnarea unui reprezentant fiscal si se considera valabila incepand cu data comunicarii certificatului de inregistrare in scopuri de TVA  (alin. 1). In situatia in care se Inregistreaza direct, P.F.A.-ul are obligatia sa  declare adresa din Romania la care pot fi examinate toate evidentele si documentele ce trebuie pastrate.

Inregistrarea se efectueaza prin formularul cod 093 reglementat prin O.M.F.P. nr. 7 din  4 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata in care se regasesc si instructiunile de completare. Formularul se poate descarca gratuit de pe site www.anaf.ro., sectiunea "formulare utile".

          Practic, inregistrarea trebuie efectuata deoarece datoreaza TVA conform prevederilor art. 150 alin. (1) pentru toate operatiunile taxabile efectuate pe teritoriul Romaniei in beneficiul persoanelor impozabile si neimpozabile stabilite pe teritoriul Romaniei.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Sunt persoana impozabila nerezidenta. Cand pot sa NU ma inregistrez in scopuri de TVA in Romania?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016