Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Taxa pe vicii. Ce obligatii exista privind contributiile si adaosul pentru societatea care vinde produse de acest fel?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Iun. 2015 Exclusiv
Tags: taxa pe vicii, fond sanatate, adaosul comercial, bauturi alcoolice, contributii, fonduri speciale

O societate vinde cu amanuntul tutun si alcool. Exista obligata de a calcula si vira fond de sanatate la adaosul comercial practicat pentru aceste produse?


Conform art. 361 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, in scopul combaterii consumului excesiv de produse din tutun si bauturi alcoolice, altele decat vinul si berea, prevazute in prezenta lege, precum si pentru finantarea cheltuielilor de sanatate, se instituie unele contributii ce se constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sanatatii Publice.

Art. 363 din acelasi act normative stabileste dupa cum urmeaza:
In aplicarea prevederilor art. 361 si 362 se stabilesc urmatoarele masuri:
a) persoanele juridice care produc, importa sau achizitioneaza intracomunitar produse din tutun prelucrat contribuie astfel:
1. pentru tigarete cu suma de 47,38 lei/1.000 de tigarete;
2. pentru tigari si tigari de foi cu suma de 47,38 lei/1.000 de bucati;
3. pentru tutun destinat fumatului cu suma de 61,59 lei/kg;
b) persoanele juridice care produc, importa sau achizitioneaza intracomunitar bauturi alcoolice, altele decat bere, vinuri, bauturi fermentate altele decat bere si vinuri, produse intermediare, asa cum sunt definite prin Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuie cu suma de 947,60 lei/hectolitru alcool pur;

c) persoanele juridice care realizeaza incasari din activitati publicitare la produse din tutun si bauturi alcoolice contribuie cu o cota de 12% din valoarea acestor incasari, dupa deducerea taxei pe valoarea adaugata.

(2) Nivelul contributiilor prevazute la alin. (1) se aplica de la data de 1 ianuarie 2015. Nivelul contributiilor se actualizeaza cu cresterea preturilor de consum, din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, fata de perioada octombrie 2013-septembrie 2014, comunicata oficial de Institutul National de Statistica pana la data de 15 octombrie, astfel:
a) pentru contributiile prevazute la alin. (1) lit. a) pct. 1, de la data de 1 aprilie a fiecarui an, incepand cu anul 2016;

b) pentru contributiile prevazute la alin. (1) lit. a) pct. 2 si 3 si lit. b), de la data de 1 ianuarie a fiecarui an, incepand cu anul 2016. Nivelul actualizat al contributiilor se publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice pana cel mai tarziu pe data de 20 octombrie a fiecarui an.
(3) Dupa actualizarea prevazuta la alin. (2), nivelul contributiilor exprimate in lei se rotunjeste la nivel de doua zecimale, prin reducere atunci cand a treia zecimala este mai mica decat 5 si prin majorare atunci cand a treia zecimala este mai mare sau egala cu 5.

Prin urmare, persoanele juridice care produc, importa sau achizitioneaza intracomunitar produse din tutun prelucrat precum si bauturi alcoolice, altele decat bere, vinuri, bauturi fermentate altele decat bere si vinuri, produse intermediare, asa cum sunt definite prin Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare contribuie conform celor mai sus expuse.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriela Dita, consilier juridic

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Taxa pe vicii. Ce obligatii exista privind contributiile si adaosul pentru societatea care vinde produse de acest fel?":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Cumul indemnizatie salariu. Contributii sociale
Mai multe articole despre fond sanatate
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016