Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tratament fiscal in cazul unei achizitii a unui bun de catre o persoana neinregistrata in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Dec. 2011 Exclusiv
Tags: codul fiscal, buget de stat, scopuri tva, operatori intracomunitari

Intrebare: O institutie publica, respectiv un consiliu judetean, achizitioneaza un utilaj pentru o statie de sortare a deseurilor de la o persoana juridica impozabila in Germania. Conform art 127 alin (4) din Legea 571 cunoastem ca "institutiile publice nu sunt persoane impozabile pentru activitatiile care sunnt desfasurate in calitati de autoritati publice" dar, avand in vedere ca achizitia este mai mare de 10000 Euro are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA si ulterior in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Intrebare: Cum se realizeaza plata TVA aferenta acestei operatiuni si ce obligatii declarative, respectiv ce tip de decont de TVA trebuie sa depuna institutia publica pentru aceasta operatiune?


Raspuns:

Dupa cum ati precizat si dvs. plafonul de scutire de TVA pentru achizitii intracomunitare efectuate de o persoana juridica neinregistrata in scopuri de TVA este de 10.000 de euro, conform art. 126 alin. (4) din Codul fiscal.

Astfel, la atingerea acestui plafon decurg urmatoarele obligatii:

-    Consiliul judetean se va inregistra in scopuri de TVA conform art. 153 ^1 din codul fiscal, subliniem ca este indice 1, iar aceasta inregistrare in scopuri de TVA nu inseamna ca deveniti platitor normal de TVA,  ci inseamna ca obtineti un cod valid de TVA pe care sa-l comunicati furnizorului conform art. 153 ^1 alin. (10) din Codul fiscal;

-    Cu ocazia solicitarii codului special de TVA, veti solicita si inregistrarea  in Registrul Operatorilor Intracomunitari, inainte de efectuarea achizitiei, conform art. 158^2 din Codul fiscal;
-    Pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a facut achizitia, aveti obligatia depunerii declaratiei recapituative 390 privind achizitiile si livrarile intracomunitare, conform art. 156^4 din Codul fiscal;

-    Declararea si plata TVA se face in baza decontului special de TVA 301, depus conform art. 156^3 din Codul fiscal pana pe data de 25 a lunii urmatoare achizitiei. Acest ultim document va inregistra in fisa pe contribuabil datoria catre bugetul de stat privind TVA, iar plata trebuie efectuata pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a efectuat achizitia.

TVA achitata bugetului de stat este o componeta a costului de achizitie a echipamentului si se inregistreaza conform prevederilor contabile in vigoare.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tratament fiscal in cazul unei achizitii a unui bun de catre o persoana neinregistrata in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016