Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tratament fiscal si contabil pentru scoaterea din evidenta a titlurilor de participare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, scoatere din evidenta, faliment, inregistrari contabile, hg 44/2004, provizioane

Va prezentam, prin cele ce urmeaza, tratamentul fiscal si contabil al scoaterii din evidenta a titlurilor de participare si a unui imprumt acordat altei societati pentru care s-a declarat falimentul.



Societatea detine titluri de participare si un imprumut (cont 461) la o societate pentru care s-a pronuntat sentinta definitiva de faliment.

Vom vedea care sunt implicatiile fiscale si monografia contabila pentru scoaterea din evidenta a titlurilor de participare si pentru anularea imprumutului.

Solutia consultantului:

Imobilizarile financiare, denumite si investitii financiare sau de portofoliu cuprind valorile financiare investite de intreprindere in patrimoniul altor societati sub forma titlurilor de participare imobilizate, creantelor atasate participatiilor, imprumuturilor acordate si altor imobilizari financiare.

Imobilizarile financiare (titlurile de participare) sunt definite atat de reglementarile contabile cat si de cele fiscale.

Din punct de vedere contabil titlurile de participare reprezinta drepturile sub forma de actiuni si alte titluri cu venit variabil detinute de o societate in capitalul altor societati comerciale.

Imobilizarile financiare recunoscute ca activ se evalueaza initial la costul de achizitie sau valoarea determinata prin contractul de dobandire a acestora (pct. 119 OMFP 3055/2009 cu modificarile ulterioare). Cheltuielile accesorii legate de achizitionarea titlurilor se inregistreaza direct in cheltuielile de exploatare sau financiare ale exercitiului.

Imobilizarile financiare se prezinta in bilant la valoarea de intrare mai putin ajustarile cumulate pentru pierdere de valoare (pct. 56, alin. (4) si pct. 120 din " OMFP 3055/2009
cu modificarile ulterioare).

Participarea la capitalul social al unei entitati se poate inregistra prin articolul contabil 261 „Actiuni detinute la entitati afiliate" = 5121 „Conturi la banci in lei"

261                 =                     %

„Actiuni detinute                               5121

la entitati afiliate"                  „Conturi la banci in lei"

                                                      2691

                                          „Varsaminte de efectuat
                                          privind actiunile detinute
                                          la entitatile afiliate"
 

Fiind vorba de o societate care detine participatii la o alta societate pentru care falimentul era previzibil (confirmarea soldurilor la finele anului), a inregistrat si deprecierea titlurilor prin articolul contabil:

6863               =                     2961

„Cheltuieli financiare            „Ajustari pentru pierderea
privind ajustarile pentru       de valoare a actiunilor detinute
pierderea de valoare a        la entitatile afiliate"
imobilizarilor financiare"

La declararea falimentului, scoaterea din evidenta a titlurilor se inregistreaza la valoarea contabila de intrare:
 


          6641             =                  261

"Cheltuieli privind               "Actiuni detinute la
imobilizarile financiare        entitati afiliate"
cedate"

 
Se inchide si provizionul de depreciere:
 

          2961             =                  7863

"Ajustari pentru                 "Venituri financiare
pierderea de valoare          din ajustari pentru
a actiunilor detinute           pierderea de valoare
la entitatile afiliate"             a imobilizarilor financiare"

Din punct de vedere fiscal, titlul de participare este definit la art. 7, pct. 31 din Codul fiscal, cu modificarile ulterioare. Valoarea fiscala a titlurilor de participare reprezinta, potrivit prevederilor pct. 33 al art. 7 din Codul fiscal, valoarea de achizitie sau de aport, utilizata pentru calculul castigului sau al pierderii in ceea ce priveste impozitul pe profit.

In cazul prezentat, cheltuiala financiara inregistrata cu ajustarea privind deprecierea titlurilor de participare, ca urmare a declararii falimentului societatii unde se detin aceste participatii se incadreaza in prevederile art. 21, alin. (1), si ale pct. 23 lit. i) din normele metodologice pentru aplicarea Codului fiscal, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile ulterioare, in sensul ca sunt considerate cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri. Venitul inregistrat la inchiderea provizionului este venit impozabil.

Cheltuiala privind scoaterea din evidenta a titlurilor detinute la o societate pentru care s-a declarat falimentul este cheltuiala deductibila.

In ceea ce priveste acordarea unui imprumut societatii pentru care s-a declarat falimentul, mentionam ca acesta se evidentiaza cu ajutorul ct. 267 "Creante imobilizate"
 

          2675             =                  5121

"Imprumuturi acordate       "Conturi la banci in lei"
 pe termen lung"

Se poate efectua si deprecierea creantei imobilizate prin inregistrarea unei cheltuieli nedeductibile fiscal, in mod asemanator deprecierii titlurilor de participare. La declararea falimentului si comunicarea sumei ce va fi primita, inscrisa in tabelul final, provizionul se inchide printr-un venit neimpozabil, iar scoaterea din evidenta se face printr-o cheltuiala deductibila, conform prevederilor art. 21, alin. (2), lit. n).

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tratament fiscal si contabil pentru scoaterea din evidenta a titlurilor de participare":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016