Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tratament provizioane pentru garantii de buna executie. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: provizionul, provizioane, garantii de buna executie, constructii, codul fiscal

In cele ce urmeaza, stabilim cand se constituie provizionul pentru garantii de buna executie, precum si cum se regleaza situatia in care in anii 2011, 2012, 2013 au existat garantii de buna executie pentru lucrari la care nu s-au constituit provizioane.

Pentru lucrarile respective exista situatia cand:
1) nu s-a facut receptia finala a lucrarile
2) a expirat perioada de garantie, dar nu s-a facut receptia finala a lucrarilor.

Iata raspunsul oferit de specialist.

 Din punct de vedere fiscal, provizioanele pentru garantii de buna executie acordate clientilor se constituie trimestrial, pentru lucrarile executate in cursul trimestrului respectiv pentru care se acorda garantia.

Un aspect important este acela ca pentru recunoasterea cheltuielilor de aceasta natura este obligatorie reflectarea integrala la venituri a valorii lucrarilor executate si confirmate de beneficiar pe baza situatiilor de lucrari. Asadar, pentru anii mentionati de dvs., deoarece nu s-a efectuat receptia finala a lucrarilor, nu se putea recunoaste un provizion pentru garantii de buna executie, asa cum prevad normele metodologice de aplicare a ART. 26 alin (1) lit. b) din Legea nr. 227/2015
privind Codul fiscal.

In situatia 1), deoarece nu s-a efectuat receptia finala a lucrarilor, va recomandam sa asteptati finalizarea acestora pentru inregistrarea provizionului pentru garantii de buna executie in trimestrul respectiv si in limita cotelor prevazute in contract. Cheltuiala cu provizionul astfel constituit va fi deductibila la calculul impozitului/profit din trimestrul respectiv.
              
In situatia 2),  datorita expirarii perioadei de garantie, va trebui sa scoateti din evidentele contabile garantia constituita. Daca s-a incasat deja contravaloarea garantiei,  veti proceda la anularea acesteia, prin inregistrarea contabila 4111 = 2678.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriel Apostolescu


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tratament provizioane pentru garantii de buna executie. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016