Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA aferent taxelor de leasing

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Oct. 2011
Tags: tva, leasing, facturi

O societate comerciala a intrat in insolventa la data de 31.09.2011 In luna 10 si 11 primeste facturi de rate de la leasing, si depune cerere de rambursare TVA.

Controlul fiscal respinge TVA-ul aferent ratelor de leasing dupa data intrarii in insolventa din cauza ca facturile nu ar fi fost platite. Care este temeiul legal pentru aceasta situatie?

Specialistii portalfiscalitate.ro propun urmatoarea solutie:
Cu toate ca Ordonanta de  Urgenta a Guvernului nr. 17/2000 privind taxa pe valoarea adaugata care  preciza ca :“ Nu beneficiaza de rambursarea efectiva a sumelor de la bugetul de stat contribuabilii care nu au achitat total sau parÅ£ial facturile furnizorilor si/sau prestatorilor din Å£ara, din care sa rezulte taxa pe valoarea adaugata deductibila” a fost abrogata de Legea 345/2002 , care la randul ei a fost abrogata de Codul fiscal , sunt inca in vigoare HG 402/2000 si OMF 565/2000 care prevad ca : 

- Pct. 10.21 din Normele de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 17/2000, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 401/2000 : “Contribuabilii inregistraÅ£i ca platitori de taxa pe valoarea adaugata beneficiaza de rambursarea efectiva a taxei pe valoarea adaugata numai pentru suma aferenta facturilor platite, total sau parÅ£ial, furnizorilor de bunuri si/sau prestatorilor de servicii, din care rezulta taxa deductibila.”
 
-  art. 5 din Ordinul Ministrului Finantelor nr. 565/2000 privind documentatia necesara contribuabililor inregistrati ca platitori de taxa pe valoarea adaugata pentru rambursareataxei pe valoarea adaugata : “Contribuabilii inregistraÅ£i ca platitori de taxa pe valoarea adaugata beneficiaza de rambursarea efectiva a taxei pe valoarea adaugata numai pentru suma aferenta facturilor platite, total sau parÅ£ial, furnizorilor de bunuri si/sau prestatorilor de servicii, din care rezulta taxa pe valoarea adaugata deductibila”,
 
Nu  poate fi retinut ca argument faptul ca societatea se afla in faliment si nu mai poate achita total sau partial facturile furnizorilor interni deoarece nu exista disponibilitati banesti in contul acesteia, intrucat achitarea furnizorilor si prestatorilor de servicii este o conditie legala de rambursare a TVA, asa cum prevede Ordinul Ministrului Finantelor nr. 565/2000 mai sus mentionat, conditie de la care nu se face exceptie in cazul in care societatea se afla in procedura de faliment.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA aferent taxelor de leasing":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016