Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA inchiriere bunuri mobile. Client din comunitate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: codul fiscal, tva, declaratia 390, declaratie 300, bunuri mobile

Analizam cazul unei societati care incheie un contract cu un client din UE prin care sunt inchiriate unele echipamente IT si servicii conexe. Vom analiza cum vom emite factura catre clientul din UE din punct de vedere al TVA si cum va fi reflectata tranzactia in decontul de TVA.

Raspuns:

In opinia noastra, consideram ca acest client inregistrat intr-un stat membru, este o persoana impozabila si va poate comunica un cod valabil de TVA emis de autoritatile din alte state membre.

Pentru a stabilii daca factura se va emite cu TVA sau in regim de scutire de TVA, va reamintim ca pentru o activitate economica, taxarea in Romania, presupune indeplinirea simultana a 4 conditii conform art. 126 alin. (1) din Codul fiscal, dupa cum urmeaza:

a) Activitatea consta intr-o livrare de bunuri in sfera TVA cu plata, prin plata intelegandu-se fie pretul incasat, fie un avantaj sau o contraprestatie;
b) Activitatea economica consta intr-o livrare de bunuri/prestare de servicii  efectuata de un comerciant sau un operator economic, prin desfasurarea unei activitati economice  producatoare de venituri, cu caracter repetitiv, ca urmare a desfasurarii normale a activitatii sale.   Livrarea de bunuri sau prestarea de servicii  nu sunt scutite in mod expres de TVA prin efectul legii;
c) Livrarea este efectuata de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA;
d) Livrarea de bunuri sau prestarea de servicii este efectuata pe teritoriul Romaniei sau se prezuma ca este efectuata pe teritoriul Romaniei, caz aplicabil in general prestarilor de servicii, cand locul prestarii de servicii se stabileste in functie de statul /statele unde sunt inregistrati prestatorii si beneficiarii.
Retinem faptul ca norma metodologica pentru art. 126 din Codul fiscal  stabileste ca daca o singura conditie nu este indeplinita nu se datoreaza TVA in Romania.

Analizam conditia de "locul prestarii de servicii", considerata de noi decisiva in stabilirea impozitarii cu TVA in Romania sau a scutirii de TVA. Astfel, noi consideram ca pentru aceasta inchiriere, locul prestarii de servicii este reglementat de art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, ce stabileste ca locul prestarii de servicii este in statul unde beneficiarul serviciului este inregistrat. Din analiza prevederilor de la art. 133 alin. (3) - (8) din Codul fiscal, nu identificam o exceptie de la aceasta regula generala.

Practic, consideram ca locul prestarii de servicii pentru inchirierea celor doua echipamente mobile, este la sediul beneficiarului, prin efectul legii, chiar daca fizic inchirierea se desfasoara in alta parte.

In acest moment, putem sa afirmam ca aceasta inchiriere este scutita de TVA in Romania, iar factura se emite fara sa colectati TVA.

Obligatii declarative si de inregistrare:
a) societatea se inregistreaza in Registrul operatorilor intracomunitari, conform art. 158^2 din Codul fiscal, inainte de efectuarea inchirierii. Atragem atentia ca sanctiunea fiscala pentru neinregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari este invalidarea codului de TVA al societatii dvs in legatura cu aceasta livrare intracomunitara si amenda contraventionala.
b) societatea declara prestarea de servicii in decontul de TVA si raporteaza factura in declaratia recapitulativa 390, conform art. 156^4 din Codul fiscal.

Din punctul de vedere al completarii decontului de TVA, consideram ca factura de inchiriere se va regasi la randul 3, respectiv 3.1 din decontul de TVA 300. In acelasi timp, trebuie sa existe o corelatie cu suma raportata in declaratia recapitulativa 390, sectiunea P - Prestari intracomunitare de servicii.

Retinem faptul ca daca clientul dvs nu va comunica un cod valabil de TVA emis de autoritatile din alt stat membru, veti factura cu TVA din Romania, iar inregistrarea in decontul de TVA se va face numai la randul 9. Factura de inchiriere nu se mai declara in alte declaratii.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA inchiriere bunuri mobile. Client din comunitate":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016