Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzare accelerata marfuri perisabile. Ce documente intocmim pentru a nu genera ajustare TVA la diferenta de pret?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Aug. 2015 Exclusiv
Tags: vanzare accelerata, marfuri perisabile, ajustare, marfa, cod fiscal, marfa perisabila

In cazul urmator, discutam despre o societate care face achizitii intracomunitare si care comercializeaza produse perisabile. Pentru marfa depreciata calitativ trebuie sa vanda marfa sub pretul de achizitie, conform Ordonanta 99/2000 art. 16 lit. g) si art. 17 si realizand astfel o procedura de vanzare accelerata.


Care sunt documentele de intocmit pentru astfel de operatiuni, pentru a fi considerate deductibile fiscal costurile generate si pentru a nu genera ajustare de TVA pentru diferenta de pret?

Actul normativ care reglementeaza comercializarea produselor de piata este OG nr. 99/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform prevederilor art. 17 din OG nr. 99/2000 vanzarea sub costul de achizitie este interzisa, cu exceptiile expres prevazute la art. 16. Una din aceste exceptari este inscrisa la lit. g) si se refera la "vanzarea accelerata a produselor susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate". In aceasta categorie de produse se incadreaza, conform normelor metodologice emise in aplicarea art. 16, lit. g), produsele agroalimentare si produsele horticole, inclusiv seminte, atunci cand acestea marfuri se altereaza si pastrarea lor nu mai poate fi asigurata, din diferite cauze obiective, independente de vointa celui care le comercializeaza.
Conform prevederilor HG 831/2004, orice entitate poate recunoaste drept cheltuieli deductibile, cheltuielile cu perisabilitatile marfurilor pe care le comercializeaza, in limita cotelor prevazute. De exemplu, pentru fructele proaspete livrate in ladite, navete, cutii, plase sau casolete, limita maxima a perisabilitatilor stabilita in procente este de: 0,50 pentru transport, 0,40 pentru depozitare si 1,30 pentru comercializare.

Pentru aceasta, este necesara o verificare faptica a cantitatilor de produse existente in gestiune (inventariere), stabilite dupa cantarire si dupa efectuarea compensarilor conform prevederilor legale in vigoare.
Limitele maxime de perisabilitate admise la depozitare si desfacere se stabilesc la nivelul intregii activitati a persoanei juridice platitoare de impozit pe profit, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru grupa de marfuri la pretul de inregistrare al marfurilor intrate sau la pretul de livrare pentru marfurile vandute in perioada cuprinsa intre doua inventare. Aceleasi limite maxime de perisabilitate se acorda si pentru marfurile din stoc.

Marfurile (fructele) depreciate care nu mai pot fi valorificate se scad din gestiune in baza unui proces-verbal (de deteriorare) de constatare a starii marfurilor respective.

Ceea ce depaseste limitele prevazute de HG nr. 831/2004 sunt considerate cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit, cu exceptia cazului in care deprecierea poate fi imputabila (art. 21, alin. (3), lit. d) din Codul fiscal.

In ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielilor reprezentand diferenta dintre pretul de achizitie si cel de vanzare, avem in vedere prevederile art. 21, alin. (1) din Codul fiscal potrivit carora cheltuielile sunt deductibile daca sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile sau daca sunt prevazute in alte acte normative in vigoare. Actul normativ este OG nr. 99/2000, cu modificarile ulterioare care, la art. 16, lit. g) prevede posibilitatea vanzarii sub costul de achizitie.

Pentru justificarea reducerii pretului de vanzare nu exista formulare tipizate pentru activitatea de comercializare angro. Societatea trebuie sa detina documentele legale de provenienta a marfurilor intrate, sa intocmeasca documentul de receptie al acestora, hotararea conducerii privind reducerea, inventarierea si procesul verbal de modificare de pret. Acesta din urma nu are o reglementare speciala si este utilizat cu precadere in comertul cu amanuntul, dar daca respecta un continut minimal de informatii se poate actualiza valoarea stocurilor detinute (denumire, cantitate, preț intrare, preț ieșire etc).

Din punctul de vedere al TVA, consideram ca aceasta nu se va ajusta deoarece vanzarea de marfa se va face in scopul taxabil al TVA conform prevederilor art. 145 din Codul fiscal.

Pentru marfa degradata ce nu mai poate fi valorificata in nici un fel, sunt aplicabile prevederile art. 128 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, in sensul ca trebuie facuta dovada ca bunurile nu se mai intorc in circuitul economic.

Daca se justifica faptul ca fructele  s-au deteriorat din lipsa de cerere, din cauza conditiilor naturale sau a factorilor climatici este corect sa se ia masuri de reducere a pretului, astfel incat acestea sa poata fi valorificate.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu, expert contabil si auditor

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzare accelerata marfuri perisabile. Ce documente intocmim pentru a nu genera ajustare TVA la diferenta de pret?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

107 solutii pentru noile taxe si impozite
Mai multe articole despre marfa perisabila
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016