Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzare autoturisme second hand. Care sunt implicatiile TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Mar. 2018
Tags: cod fiscal, tva, vanzare autoturism, implicatii tva

In analiza de mai jos, vom vedea care sunt implicatiile TVA pentru achizitionarea din Uniunea Europeana de autoturisme rulate in calitate de revanzator.

Iata raspunsul specialistului!

Aplicarea regimului special second hand la vanzarea autoturismelor este un regim de taxare a marjei profitului prin aplicarea cotei standard TVA, caz in care revanzatorul isi poate exercita dreptul de deducere pentru achizitia serviciului de transport al marfurilor respective de pe teritoriul comunitar, pe teritoriul Romaniei deoarece realizeaza operatiuni taxabile. Practic, in aceasta situatie se respecta conditia de la art. 297 alin. (4) lit. art. 297 "Sfera de aplicare a dreptului de deducere" alin. (4) lit. a) din Codul fiscal "Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

a) operatiuni taxabile"
   
Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 69 alin. (1) "Conditii de exercitare a dreptului de deducere" - "Persoana impozabila poate deduce taxa aferenta achizitiilor daca sunt indeplinite conditiile de fond prevazute la pct. 67 alin. (1), precum si formalitatile prevazute la art. 299 din Codul fiscal."
 
Pct. 67 alin. 1) are in vedere dreptul persoanei  impozabile de a deduce taxa achitata sau datorata pentru bunurile/serviciile achizitionate destinate utilizarii in scopul operatiunilor prevazute la art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, exercitarea acestui drept fiind  un principiu fundamental al sistemului de TVA. Astfel, dreptul de deducere reglementat prin  art. 297 din Codul fiscal face parte integranta din mecanismul TVA, fara a fi  limitat sau interzis. Din acest motiv, asa cum rezulta chiar din textul normelor de aplicare "Acest drept se exercita imediat pentru totalitatea taxei aplicate operatiunilor efectuate in amonte. Pentru a beneficia de dreptul de deducere trebuie indeplinite in primul rand conditiile de fond, astfel cum rezulta din jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, respectiv pe de o parte, cel interesat sa fie o persoana impozabila in sensul titlului VII din Codul fiscal si, pe de alta parte, bunurile sau serviciile invocate pentru a justifica acest drept sa fie utilizate in aval de persoana impozabila in scopul operatiunilor prevazute la art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, iar in amonte, aceste bunuri sau servicii sa fie furnizate de o alta persoana impozabila."
         
Formalitatile prevazute la art. 299 "Conditii de exercitare a dreptului de deducere" alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, ale carui prevederi se completeaza cu cele de la pct.   69 alin. (1) din normele de aplicare ale acestui articol se refera la:  

1) detinerea unei  facturi emise  conform  prevederilor art. 319;
2) dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre o persoana  impozabila care aplica sistemul TVA la incasare sau efectuate de o persoana care nu aplica acest sistem, dar efectueaza achizitii de la furnizori/prestatori  care aplica sistemul TVA la incasare;
 
Desi este un regim special, regimul second-hand este un regim  de taxare pentru care se exercita, integral, dreptul de deducere al sumei TVA aferente achizitiilor efectuate de  prestatori persoane impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei.
 
Aplicarea regimului special second hand la revanzarea autoturismelor respective nu este afectat in  situatia in care transportul autoturismelor second-hand se efectueaza cu  trailerul din proprietatea revanzatorului, dar numai  daca sunt indeplinite conditiile de la art. 312. Astfel,  aplicarea acestui regim poate fi efectuata doar de catre un revanzator si numai daca a cumparat  bunurile respective  din Romania sau din oricare alt stat membru de la una din urmatoarele categorii de furnizori  reglementate prin  alin. (2) al art. 312 :   

"Persoana impozabila revanzatoare va aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, altele decat operele de arta livrate de autorii sau succesorii de drept ai acestora, pentru care exista obligatia colectarii taxei, bunuri pe care le-a achizitionat din interiorul Uniunii Europene, de la unul dintre urmatorii furnizori:

a) o persoana neimpozabila;
b) o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. g);
c) o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital;
d) o persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea de catre aceasta a fost supusa taxei in regim special."
             
Astfel, pentru toate achizitiile aferente transportului cu trailerul din proprietate (combustibil, piese de schimb, servicii de reparatii, etc.), suma TVA deductibila inscrisa in documentele emise de catre persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania poate fi dedusa deoarece revanzatorul din Romania realizeaza operatiuni taxabile prin revanzarea autoturismelor respective.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzare autoturisme second hand. Care sunt implicatiile TVA?":
Rating:

Nota: 3.98 din 5 din 28 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016