Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzare mijloace fixe. Regim TVA. Corectarea facturii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Ian. 2012 Exclusiv
Tags: tva, oanaf 2222/2006, corectare factura, mijloace fixe

Intrebare: Societatea factureaza in data de 31.12.2011 vanzarea de mijloace fixe catre o firma din Italia, cu cod TVA valid. Exista posibilitatea ca aceste mijloace fixe sa plece din societatea din Romania in anul 2012, iar locul de descarcare sa fie in India cu facturarera catre Italia?


Raspuns:

Factura se intocmeste si se utilizeaza in conformitate cu prevederile Codului fiscal. Conform art.155 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) si (2), trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.

De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.

Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor, conform art. 1341 alin. (1), cu exceptiile prevazute in Capitolul VI din Codul fiscal . Astfel cum prevede art. 1342, exigibilitatea TVA intervine la data la care are loc faptul generator. Prin derogare de la aceste prevederile exigibilitatea taxei intervine la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator.

Astfel, Codul fiscal nu interzice emiterea facturii inainte de livrarea bunurilor. In situatia in care factura este emisa inainte de data la care sunt livrate bunurile exigibilitatea TVA intervine la data emiterii facturii.

Potrivit art. 126 alin. (1) din Codul fiscal , din punct de vedere al TVA sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

   a) operatiunile care, in sensul art. 128-130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
   b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 si 133;
   c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 127 alin. (1), actionand ca atare;
   d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 127 alin. (2);

In cazul prezentat, daca bunurile transportate din Romania in India nu fac obiectul unei instalari sau unui montaj, locul livrarii efectuate este considerat a fi in Romania, locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in conformitate cu prevederile art. 132 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal . Intrucat sunt indeplinite cele patru conditii prevazute la art. 126 alin. (1) operatiunea este impozabila in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 1441 din Codul fiscal.

In situatia in care bunurile sunt transportate din Romania in India societatea nu efectueaza o livrare intracomunitara, ci o livrare de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii.

Livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau sunt scutite de TVA in conformitate cu prevederile art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal . Pentru aplicarea acestei scutiri au fost emise Instructiunile de aplicare a scutirii de TVA pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a)-i), art. 143 alin. (2) si art. 1441 din Codul fiscal aprobate prin OANAF 2222/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Potrivit art. 2 al acestor instructiuni, sunt scutite de TVA, in conformitate cu prevederile art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de furnizor sau de alta persoana in contul sau.

Prin persoana care expediaza sau transporta bunuri in afara Comunitatii in contul furnizorului se intelege orice persoana care face transportul. Scutirea se aplica numai in situatia in care, potrivit prevederilor contractuale dintre furnizor si cumparator, transportul bunurilor in afara Comunitatii este in sarcina furnizorului, care poate face transportul cu mijloace proprii sau poate apela la o alta persoana pentru efectuarea transportului.

Scutirea de taxa prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se justifica de catre exportator cu urmatoarele documente:
   a) factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal , sau, daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie, documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export;
   b) unul dintre urmatoarele documente:
   1. certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica; sau
   2. exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaratie de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire;
   c) documente din care sa rezulte ca transportul este realizat de furnizor ori in numele sau, cum sunt: documentul de transport, comanda de cumparare, de vanzare sau contractul, documentele de asigurare.

In situatia in care la emiterea facturii nu s-a aplicat regimul TVA corespunzator operatiunii efectuate societatea poate corecta ulterior factura emisa, potrivit art. 159 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal , aplicand regimul de taxare ori regimul de scutire corespunzator operatiunii realizate, daca aceasta se afla in posesia documentelor justificative care ii dau dreptul la aplicarea unei scutiri de TVA prevazute la art. 143, 144 sau 1441 din Codul fiscal.

In acest sens, fie se emite un nou document care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din documentul initial, numarul si data documentului corectat, valorile cu semnul minus, iar pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite un nou document continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite un document cu valorile cu semnul minus in care se inscriu numarul si data documentului corectat.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzare mijloace fixe. Regim TVA. Corectarea facturii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016