Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Venit din drepturi de autor. Cum se impoziteaza pentru o persoana care nu e PFA si nici salariat?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Mar. 2015 Exclusiv
Tags: venituri pfa, impozit pe venit, osim, impozitul, drepturi de autor, proprietate intelecturala, contributiile sociale

In cazul urmator, un SRL incheie un contract de cesiune cu o persoana fizica. Persoana fizica cesioneaza o marca inregistrata la OSIM. In contract este prevazut ca SRL-ul sa plateasca 1.000 lei net. Vom vedea ce impozite retine la sursa SRL-ul si ce obligatii are persoana fizica, cu mentiunea ca persoana fizica nu este nici salariat si nici PFA.


Impozit pe venit Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt incluse in categoria veniturilor din activitati independente si sunt impuse din punct de vedere al impozitul pe venit conform cap. 2, titlu III – Impozitul pe venit. La art. 50 din Codul Fiscal se precizeaza ca venitului net anual din drepturile de proprietate intelectuala se determina prin scaderea din venitul brut a urmatoarelor cheltuieli:  cheltuiala deductibila egala cu 20% din venitul brut si   contributiile sociale obligatorii platite.

In cazul impozitul pe venit conform art. 52, alin. 1 din Codul Fiscal platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite. Impozitul ce trebuie retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul. Contribuabilul (cel care obtine venituri din drepturi de proprietate intelectuala) poate opta pentru un a din cele doua varinate privind impozitarea venitului aferent obtinut:
- o cota de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit titlului IX^2;
 - o cota de impunere de 16 % la venitul brut; Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.

Contributii sociale

Conform art. 296^21 se includ in categoria de contribuabili la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1). Baza de calcul al contributiilor sociale este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti, diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50 (o cheltuiala deductibila egala cu 20% din venitul brut). Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara (975 lei de la 1 ian 2015), daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, iar baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut prevazut in legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Conform art. 296^26, alin. 2 contribuabilii cu regim de retinere la sursa a impozitului pe venit datoreaza contributia individuala de asigurari sociale ( CAS – 10,5% si CASS – 5,5%).

Exceptii de la plata contributiilor sociale

Persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la cap. I (ex. salarii), venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri de natura celor mentionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - d), g) si h), art. 52 alin. (1) lit. b) - d) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e).

 Persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296^21 alin. (1).
 
In cazul de fata, intrucat persoana fizica nu a prezentat nicio adeverinta din care sa rezulte faptul ca nu obtine venituri si din alte surse (salarii, pensii,somaj, activitati independente, etc.), societatea platitoare de venit va avea obligatia retinerii la sursa a contributiilor sociale de asigurari (pensie) si contributie de  sanatate.

Intrucat partile au stabilit remuneratia neta, societatea va trebui sa determine venitul brut, din care se vor scadea impozitele si contributiile astfel incat sa rezulte suma neta negociata.

Astfel, daca persoana fizica opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, societatea va determina impozitele si contributiile astfel:

Baza impozabila pentru contributii = Venit brut -20% (cota forfetara) x venit brut
Contributia de sanatate = 5,5% x baza impozabila
Contributie la pensie = 10,5% x bazaimpozabila
Impozit pe venit = Venit brut x 16%
Venitul net acordat = Venit brut – Contributii de asigurari sociale – sanatate – Impozit pe venit =1000 lei

VB- 5,5% x(VB-20%VB)-10,5% (VB-20%VB)-16%VB = 1000
Vb= 1000/0.711 = 1406
 
Baza impozabila pentru contributii = VB-20% VB= 1406 – 20% x1406 = 1125
Contributia de sanatate = 5.5% x 1125 = 62
Contributie de asigurari sociale – pensie = 10.5% x1125 = 118
Impozit venit = 1406*16% = 225
 
Venitul net = 1406 – 62-118-225= 1000

In aceasta situatie, persoanei fizice nu ii revine nicio obligatie de declarare si plata.
Societatea va achita pana la data de 25 inlcusiv a lunii urmatoare celei de retinere impozitul pe venit si contributiile sociale datorate. Impozitul pe venit si contributiile sociale se declara de catre societate prin Declaratia 112.

Societatea va depune si Declaratia 205 pana in ultima zi a anului urmator celui in care a platit impozitul.

Dupa depunere Declaratiei 205, organul fiscal va instiinta persoana fizica de faptul ca are de recuperat o suma de la bugetul de stat – regularizari, ca urmare a aplicarii deducerii reprezentand cota forfetara de cheltuieli de 20%, astfel;
Venit brut = 1406
Cheltuieli deductibile = 20%x 1406 + 118 + 62= 281+118+62 = 461
Venit net impozabil = Venit brut – Cheltuieli deductbile= 1406 -461
Impozit datorat =16% x 944 = 151
Intrucat societatea a retinut si a platit impozit in suma de 225 lei, persoanei fizice ar trebui sa ii restituie organul fiscal suma de 225-151 = 74 lei.
 
In cazul in care persoana fizica opteaza pentru retinerea impozitului anticipat de 10%, se va deterimna venitul brut in mod corespunzator, in aceata situatie, la calcul venitului net impozabil societatea deducand cotele de contributii sociale aferente.

In aceasta situatie, persoana fizica va avea obligatia depunerii Declaratiei 200 privind venitul realizat si totodata a platii diferentei de  impozit pe venit (de la 16% la 10%).

In aceasta situatie vom avea:

Baza impozabila pentru contributii = Venit brut -20% (cota forfetara) x venit brut
Contributia de sanatate = 5,5% x baza impozabila
Contributie la pensie = 10,5% x bazaimpozabila
Impozit pe venit =10% x( Venit brut – Contributii sociale)
Venitul net acordat = Venit brut – Contributii de asigurari sociale – sanatate – Impozit pe venit =1000 lei
In acest caz venitul brut =  1273 lei
Baza impozabila pentru contributii sociale = 1273 -254=1019
Contributia de sanatate = 5.5% x1019= 56
Contributie pensie = 10.5% *1019 = 107lei
Impozit venit = 10% (1270-56-107) = 110
 
Venit net = 1273 -56-107-110 = 1000 lei
Platitorul impozitului pe venit are obligatia de asemenea sa includa aceasta operatiune in declaratia 205 si sa o depuna pana la sfarsitul lunii februarie a anului urmator. Contribuabilul, persoana fizica(beneficiarul venitului) are obligatia sa depuna pana pe 25 mai anul urmator declaratia 200 avand urmatoarele date:
Venit brut = 1273 lei
Cheltuieli deductibile = 20% x1273+56+107= 418
Venit net impozabil = 1273-418 = 855
Impozit venit = 855 x16% = 137 lei
Diferenta de impozit de platit = 137-110 = 27 lei.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma, consultant fiscal, expert contabil si auditor

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Venit din drepturi de autor. Cum se impoziteaza pentru o persoana care nu e PFA si nici salariat?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016