Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Venituri din activitati independente. Inregistrare in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Mar. 2018
Tags: tva, venituri, cod fiscal, facturare

In analiza de mai jos, vom vedea cand si cum persoanele fizice independente care desfasoara activitati sportive se pot inregistra drept platitori de TVA daca incasarile intr-un an depasesc 65.000 euro (220.000 lei). Precizam ca sportivul factureaza clubului in fiecare luna contravaloarea contractului sportiv.

Iata raspunsul specialistului!

Potrivit art. 269 alin. (1) din Codul fiscal, este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.

Activitatile economice cuprind activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora.
 
Potrivit art. 310 alin. (2) din Codul fiscal, cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru plafonul de 220.000 lei este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f).

Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.
 
Conform punctului 83 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, la determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 310 alin. (2) din Codul fiscal. Facturile emise pentru venituri in avans sunt facturi emise inainte de data livrarii/prestarii.
 
Potrivit art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania  trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent daca atinge sau depaseste plafonul de scutire de 220.000 lei in cursul unui an calendaristic in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon.
 
In cazurile prevazute la art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, inregistrarea respectivei persoane se va considera valabila incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila solicita inregistrarea, conform punctului 88 alin. (1) lit. c) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.
 
Conform art. 316 alin. (10) din Codul fiscal, in cazul in care o persoana este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA, in conformitate cu prevederile alin. (1) lit. b), alin. (2), (4) sau (6), si nu solicita inregistrarea, organele fiscale competente vor inregistra persoana respectiva din oficiu.
 
Nota:

In ceea ce priveste TVA, nu conteaza momentul incasarii. Pentru stabilirea plafonului de TVA se vor lua in calcul facturile emise (fie si de avansuri, incasate sau neincasate).

6.500 euro/luna inseamna aproximativ 30.000 lei/luna. 220.000 lei s-ar cumula in luna august 2018. Daca nu se va majora plafonul pana atunci, PFA solicita inregistrarea in scopuri de TVA pana pe 10.09.2018 si devine platitor de TVA incepand cu 01.10.2018.
 
In concluzie, avand in vedere prevederile legale de mai sus, consider ca sportivul are calitatea de persoana impozabila si are obligatia inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal pentru depasirea plafonului de TVA de 220.000 lei. Solicitarea se depune in primele 10 zile din luna urmatoare celei in care s-a depasit plafonul. Incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila solicita inregistrarea, sportivul devine platitor de TVA si emite facturi cu TVA.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu, expert contabil.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Venituri din activitati independente. Inregistrare in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016