Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Venituri din chirii. Declaratii fiscale 2018

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Iul. 2018
Tags: venituri din chirii, declaratii fiscale, declaratia unica

Sunt situatii in care persoane fizice salariate obtin venituri suplimentare din diverse activitati, in situatia analizata astazi, din chirii.

In situatia in care venitul realizat din aceste activitati este foarte mic, 180 de lei/luna (in cazul de fata), iar contractul are o valabilitate de 5 ani, incepand din mai 2017, ce obligatii declarative si obligatii de plata are persoana fizica in anul 2018?
 

Specialistul raspunde:


Pentru cedarea folosintei bunurilor se va completa si se va depune declaratia unica, pana pe data de 16 Iulie 2018 pentru anul 2018.
Avand in vedere ca venitul net anual este sub valoarea a 12 salarii pe economie (1900 x 12), persoana fizica va achita numai impozit pe venit 10 %, in anul 2018.

Veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt redatate la art. 83-84 din Codul fiscal si la pct. 20 alin. (5) si (6) din Normele metodologice.
Venitul net se determina ca diferenta intre sumele reprezentand chiria in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura, prevazute in contractul incheiat intre parti, si cota de cheltuiala forfetara de 40% reprezentand cheltuieli deductibile aferente venitului.

Pentru recunoasterea deductibilitatii cheltuielii stabilite forfetar proprietarul nu este obligat sa prezinte organului fiscal documente justificative.

Cheltuiala deductibila aferenta venitului, stabilita in cota forfetara de 40% aplicata la venitul brut, reprezinta uzura bunurilor inchiriate si cheltuielile ocazionate de intretinerea si repararea acestora, impozitele si taxele pe proprietate datorate potrivit legii, comisionul retinut de intermediari, primele de asigurare platite pentru bunul cedat spre folosinta, respectiv eventuale nerealizari ale veniturilor din arendare scontate, generate de conditii naturale nefavorabile, cum ar fi: grindina, seceta, inundatii, incendii si altele asemenea.

Asadar, veti completa declarati unica, pentru declararea venitului din cedarea folosintei bunurilor, respective, astfel:

Venit brut ( 180 x12 luni)                                  2160 lei
Cote forfetare de cheltuieli 40%                        846 lei
Venit net                                                       1296 lei

Impozitul pe venit 10%, in suma de 130 lei va fi achitat pana pe data de 15 Decembrie 2018, pentru a beneficia de o bonificatie de 5% din impozitul datorat.

De asemenea pentru depunerea online (ex. utilizand Spatiul privat virtual) a Declaratiei Unice, se mai acorda inca o bonificatie de 5% in anul 2019 si este conditionata de plata pana pe data de 15 Decembrie 2018 a impozitului pe venit.   
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Venituri din chirii. Declaratii fiscale 2018":
Rating:

Nota: 4.71 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016