Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Venituri din dividende. Care sunt obligatiile declarative?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Mar. 2018
Tags: dividende, cod fiscal, formular 100, cass, impozit pe venit

In analiza de mai jos, un administrator care este si salariatul societatii cu norma intreaga ridica in cursul anului dividende nete peste 22.800 lei.

In calitate de persoana fizica cu venituri din investitii peste 22.800 lei, vom vedea ce taxe datoreaza in 2018 si care sunt obligatiile declarative.

Iata raspunsul specialistului!

Conform art. 170 alin. (1) din Codul fiscal, baza lunara de calcul pentru care persoanele fizice prevazute la art. 155 alin. (2) datoreaza contributia este salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza.

Conform art. 155 alin. (2) din Codul fiscal, contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a)-d), care nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit prevederilor art. 154, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca realizeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri din urmatoarele categorii:

a) venituri din activitati independente, definite conform art. 67 si 671;
b) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
c) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;
d) venituri din investitii, definite conform art. 91;
e) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;
f) venituri din alte surse, definite conform art. 114 si 116.

Alin. (3) al art. 170 din acelasi cod stabileste ca, incadrarea in plafonul anual prevazut la art. 155 alin. (2) se efectueaza prin insumarea veniturilor anuale mentionate la alin. (2), realizate in anul fiscal precedent.

Rezulta ca, o persoana care a realizat in anul 2017 venituri egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri  din cele enumerate (se regasesc si veniturile din  dividende) datoreaza contributie la sistemul de sanatate in anul 2018, baza de calcul reprezentand-o salariul de baza minim brut pe economie.

Initial, termenul pentru depunerea declaratiei 600 (declaratie in care s-a stabilit initial ca se va declara contributia la sistemul de sanatate) a fost prorogat pana la data de 15 aprilie 2018. Ulterior, conform unei ordonante ce urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial, se va introduce declaratia unica.

Dupa publicarea acesteia in Monitorul Oficial vom fi in masura sa raspundem concret la modalitatea de declarare a contributiei la sistemul de sanatate.

Ca urmare a platii contributiei la sistemul de sanatate pentru veniturile din dividende, beneficiarul acestor venituri devine asigurat in sistemul de sanatate. Contributia la sistemul de pensii nu se datoreaza pentru veniturile din dividende.

Platitorul veniturilor din dividende retine impozit pe venit in cota de 5% si il declara in formularul 100.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Rodica Mantescu, specialist Legislatia Muncii.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Venituri din dividende. Care sunt obligatiile declarative?":
Rating:

Nota: 4.29 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]