Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Venituri platite nerezidentilor. Cum procedam la inregistrarea facturilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: venituri nerezidenti, inregistrare facturi, prestari servicii, codul fiscal, transport

In analiza urmatoare, avem ca exemplu o societate din Romania care presteaza servicii informatice catre Canada. In scopul desfasurarii activitatii se achizitioneaza licente in sume modice de 50 USD, 70 USD de la firme din UE sau din afara UE. Pentru unele sume nici nu se primeste factura, ci doar recipisa de confirmare a platii. Atat facturile din UE, cat si din afara Uniunii se inregistreaza cu taxare inversa.


Vom raspunde astfel urmatoarelor intrebari:

1. Este recipisa document asimilat facturii pentru a face taxare inversa?

2. Sunt supuse aceste venituri impozitului pe nerezidenti?

3. S-a primit o factura de servicii (anunt angajare personal) de la LINKEDIN Irlanda. Este supusa impozitului pe nerezidenti?


1. In opinia noasta recipisele de confirmare a platii pot fi considerate facturi in baza carora efectuati taxarea inversa numai daca acestea contin informatiile necesare pentru factura: numar de ordine, data,  denumire, cod de TVA, adresa. In caz contrar, nu puteti efectua taxarea inversa.

2. In cazul in care achizitionati licente pe care le utilizati exclusive pentru operare pe calculator, acestea nu se considera redevente si nu sunt supuse impozitului pe veniturile nerezidentilor, conform art 7 din Codul fiscal mai jos redat:
"redeventa - orice suma ce trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea ori dreptul de folosinta al oricaruia dintre urmatoarele:

b) orice brevet, inventie, inovatie, licenta, marca de comert sau de fabrica, franciza, proiect, desen, model, plan, schita, formula secreta sau procedeu de fabricatie ori software.

Nu se considera redeventa, in sensul prezentei legi, remuneratia in bani sau in natura platita pentru achizitiile de software destinate exclusiv operarii respectivului software, fara alte modificari decat cele determinate de instalarea, implementarea, stocarea sau utilizarea acestuia. De asemenea, nu va fi considerata redeventa, in sensul prezentei legi, remuneratia in bani sau in natura platita pentru achizitia in intregime a drepturilor de autor asupra unui program pentru calculator;"

3.    Serviciile Linkedin nu sunt supuse impozitului pe veniturile nerezidentilor, avand in vedere ca nu sunt prestate pe teritoriul Romaniei, iar conform art. 223 alin.1 lit k din Codul fiscal, sunt impozabile in sensul impozitului pe ventiuile nerezidentilor doar serviciile prestate in Romania de nerezidenti. Redam mai jos aceste prevederi:

"(1) Veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, sunt:

k) venituri din servicii prestate in Romania, exclusiv transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport;"


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Venituri platite nerezidentilor. Cum procedam la inregistrarea facturilor?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016