Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

31 iulie, ULTIMA ZI de depunere a Declaratiei Unice!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 31 Iul. 2019
Tags: declaratia unica, 31 iulie, anaf, spv

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) reaminteste contribuabililor ca termenul limita de depunere a Declaratiei Unice este 31 iulie 2019. Asadar, astazi este ultima zi in care acest formular mai poate fi depus, fie in format electronic, prin intermediul Spatiului Privat Virtual (SPV) sau direct catre ANAF prin serviciul "Depunere Declaratii", fie in format hartie, prin posta ori direct la ghiseu.

Prin acest formular se declara, dupa caz: 
  • impozitul pe veniturile realizate din Romania sau/si din strainatate in anul 2018; 
  • impozitul pe venitul estimat a se realiza din Romania in anul 2019 sau impozitul aferent normei de venit; 
  • venitul estimat pentru incadrarea ca platitor de contributii sociale pentru anul 2019 si, dupa caz, contributiile sociale datorate in anul fiscal 2018. 

De asemenea, reamintim ca, incepand cu luna iunie, s-a revenit asupra faptului ca “Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” se poate depune:
  • fie prin serviciul SPV sau direct catre  ANAF prin intermediul serviciului “Depunere declaratii” (disponibil pe portalul www.eguvernare.ro, pe baza unui certificat digital calificat);
  • fie in format hartie, prin depunere la sediul unitatilor fiscale sau prin trimitere prin posta.
 
In anul 2019 conform prevederilor art. 122 alin. (5) din Codul fiscal si Instructiunilor de completare a declaratiei unice aprobate prin OANAF 49/2019, Declaratia unica se putea depune doar prin mijloace electronice de transmitere la distanta. Insa, prin OUG nr. 35/2019 publicata
in M.Of. nr. 427 din 30 mai 2019 au fost abrogate prevederile art. 122 alin. (5) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, astfel incat declaratia unica sa poata fi depusa si in format hartie.

Posibilitatea de depunere a declaratiei in format hartie a fost reintrodusa in scopul evitarii unor blocaje in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor declarative ale contribuabililor persoane fizice. 

Reamintim ca, in anul 2019 termenul de depunere a Declaratiei Unice – stabilit initial pentru 15 martie 2019 - a fost prorogat prin O.U.G nr.15/2019 pana la data de 31 iulie 2019, inclusiv.

De la 1 ianuarie 2018 s-a trecut de la sistemul de stabilire a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) de catre organul fiscal competent prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza de catre contribuabil - persoana fizica prin declaratia unica). Important de retinut este faptul ca acum numai persoanele fizice care realizeaza venituri egale cu cel putin 12 salarii minime brute pe tara datoreaza CASS. Totusi, in mod voluntar, persoanele care realizeaza venituri sub acest plafon, ca si cele care nu realizeaza venituri, pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, pentru dobandirea calitatii de asigurat.  

Tu stii in ce situatii trebuie sa depui Declaratia Unica si cand nu?

Citeste aici si alte articole pe aceeasi tema:
 
 
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "31 iulie, ULTIMA ZI de depunere a Declaratiei Unice!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016