Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Amanarea la plata a ratelor: Normele de aplicare pentru OUG 37/2020, publicate in Monitor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 07 Apr. 2020
Tags: amanare rate, oug 37/2020, mfp, guvern, norme de aplicare

Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori au fost publicate in Monitorul Oficial, nr. 285, din 06.04.2020. Prevederile intra in vigoare de luni, 6 aprilie.

Guvernul a aprobat normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare. Asadar, au fost stabilite conditiile in care creditorii aproba solicitarile, perioada de amanare si perioada de prelungire a creditelor amanate. De asemenea, in cazul imprumuturilor ipotecare, s-a stabilit modul de esalonare si garantare a dobanzilor.

Intr-un comunicat remis presei, sambata – 4 aprilie 2020, Ministerul Finantelor Publice (MFP) reaminteste ca bancile vor amana plata ratelor pentru toti clientii afectati de criza provocata de raspandirea COVID-19. In cazul populatiei, pentru aprobarea facilitatii, este suficienta o declaratie pe proprie raspundere in care precizeaza ca au fost afectate veniturile fata de situatia anterioara declansarii situatiei de urgenta.

Asadar, pentru creditele ipotecare, debitorul isi poate exprima o singura data optiunea privind perioada pentru care doreste acordarea facilitatilor de suspendare la plata a ratelor scadente aferente imprumuturilor, reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane. Perioada pentru care poate opta debitorul este cuprinsa intre o luna si 9 luni, fara a putea depasi data de 31 decembrie 2020 – data scadentei ultimei rate ce poate fi incluse in perioada de suspendare la plata.

Creditorul aproba solicitarea debitorului care declara pe proprie raspundere ca se afla in imposibilitatea de a onora obligatiile de plata aferente creditului, ca urmare a faptului ca i-au fost afectate veniturile proprii si/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau indirect, de situatia grava generata de pandemia COVID-19, fata de nivelul inregistrat anterior declararii starii de urgenta.

In normele de aplicare se precizeaza cateva cauze care vor fi luate in calcul, in cazul amanarii ratelor la creditele ipotecare, insa bancile nu trebuie sa se limiteze la acestea: 
  • intrarea debitorului/membrilor familiei acestuia in somaj tehnic ca efect al inchiderii/restrangerii activitatii angajatorului, 
  • concedierea debitorului/membrilor familiei acestuia, 
  • reducerea salariului debitorului/membrilor familiei acestuia, 
  • plasarea debitorului in carantina institutionalizata sau izolare la domiciliu, 
  • imbolnavirea cu COVID-19 etc.

Decizia de aprobare contine si numarul de rate care au fost solicitate de debitor pentru suspendarea la plata, si se comunica debitorului in format letric, prin posta electronica sau telefonic - cu inregistrarea convorbirii, in functie de optiunea exprimata de debitor.

Debitorul trebuie sa transmita solicitarea catre creditor cel mai tarziu in 45 de zile de la intrarea in vigoare a prevederilor OUG nr. 37/2020. Prevederea se aplica tuturor debitorilor, persoane fizice sau firme.

Modificarea clauzelor contractuale la creditele ipotecare se realizeaza prin notificarea clauzelor contractuale modificate, inclusiv noul grafic de rambursare a creditului si graficul de rambursare a dobanzilor esalonate, transmisa de creditor debitorului in termen de 30 de zile de la primirea solicitarii. NU se vor incheia acte aditionale si nu vor fi percepute alte costuri.

Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice, dobanda aferenta perioadei de suspendare se calculeaza potrivit prevederilor contractului de credit si reprezinta o creanta distincta si independenta in raport cu celelalte obligatii izvorate din contractul de credit.

ATENTIE!

Debitorul va plati creanta reprezentand dobanda totala aferenta perioadei de suspendare la plata acordata creditelor ipotecare esalonat, incepand cu luna imediat urmatoare incheierii perioadei de suspendare, in 60 de rate lunare egale, fara perceperea de dobanda pentru aceasta componenta a creditului ipotecar. Graficul de rambursare a acestor plati se comunica in termen de 5 zile debitorilor si Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, care garanteaza plata integrala a acestor dobanzi.

Criteriile de aprobare a solicitarii de amanare pentru persoanele fizice se mentin si in cazul celorlalte credite acordate de banci si institutii financiare nebancare. In aceste cazuri, insa, dobanda se va capitaliza la principal.

In cazul debitorilor PFA, II si IF, precum si a debitorilor care detin profesii liberale si profesii care se exercita in baza unor legi speciale, indiferent de forma de exercitare a profesiei, creditorii vor aproba daca activitatea a fost intrerupta total sau partial ca efect al deciziilor emise de autoritatile publice competente potrivit legii, pe perioada starii de urgenta decretate, cu urmatoarele urmari: restrangerea pietei de desfacere, restrangerea numarului de angajati, diminuarea numarului de furnizori etc.

In cazul celorlalte firme, bancile vor aproba amanarea la plata numai in cazul in care acestea detin certificatul de situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri prin care se constata diminuarea veniturilor sau a incasarilor sale cu minimum 25% in luna martie 2020, raportat la media lunilor ianuarie si februarie 2020. De asemenea, bancile vor aproba solicitarile daca activitatea firmelor a fost intrerupta partial sau total ca efect al deciziilor emise de autoritatile publice competente pe perioada starii de urgenta decretata, cu urmatoarele urmari: restrangerea pietei de desfacere, restrangerea numarului de angajati, diminuarea numarului de furnizori s.a.

Cu exceptia creditelor ipotecare, dobanda datorata de debitori corespunzator perioadei de suspendare se capitalizeaza la soldul creditului existent la sfarsitul perioadei de suspendare, iar capitalul astfel majorat se plateste esalonat pana la noua maturitate a creditelor, sau pana la maturitatea initiala in cazul restructurarii creditelor, incepand cu luna urmatoare expirarii perioadei de suspendare, pe durata ramasa pana la noua maturitate a creditelor, sau pana la maturitatea initiala in cazul restructurarii creditelor.

ATENTIE!

Facilitatile nu se acorda firmelor care se afla in insolventa la data solicitarii suspendarii rambursarii creditului, conform informatiilor disponibile pe pagina Oficiului National al Registrului Comertului.

Extras din Normele de aplicare a prevederilor OUG 37/2020
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Amanarea la plata a ratelor: Normele de aplicare pentru OUG 37/2020, publicate in Monitor":
Rating:

Nota: 4.1 din 5 din 20 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016