Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Procedura de restituire a impozitului pe dividende rezultat din regularizarea anuala (Ordinul 765/2022)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 30 Mai. 2022
Procedura de restituire a impozitului pe dividende rezultat din regularizarea anuala (Ordinul 765/2022)
Tags: ordinul 765/2022, impozit pe dividende, recuperare impozit pe dividende

ANAF aduce la cunostinta contribuabililor interesati ca impozitul pe dividende platit in plus la bugetul de stat, rezultat din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului, potrivit art. 67 din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa restituirea de catre asociati sau actionari a dividendelor incasate in plus de catre acestia sau dupa aprobarea situatiilor financiare anuale in cazul dividendelor interimare distribuite si neplatite, pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, poate fi solicitat la restituire.

Astfel, in situatia in care din regularizarea anuala a dividendelor platite ca urmare a distribuirii partiale in cursul anului a acestora a rezultat sume de restituit de la buget, platitorul de dividende poate solicita restituirea acestora.

Pentru a putea beneficia de restituire este necesar ca platitorul de impozit pe dividende sa corecteze debitele reprezentand impozit pe dividende declarate prin depunerea unei declaratii rectificative in care se evidentiaza suma reprezentand impozit pe dividende platita in plus.

Ulterior depunerii declaratiei rectificative platitorul de dividende va depune la organul fiscal competent o declaratie de regularizare/cerere de restituire a impozitului pe dividende in conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, numai dupa restituirea de catre asocial sau actionari a dividendelor distribuite in plus.

In situatia in care platitorul de dividende inregistreaza obligatii fiscale restante, organul fiscal competent va restitui suma numai dupa efectuarea compensarii potrivit art. 167 si 168 din Codul de procedura fiscala.

Restituirea sumelor reprezentand impozit pe dividende cuvenite platitorului se efectueaza numai prin decontare bancara, in termenul de 45
de zile de la inregistrare, in contul bancar indicat de platitorul de dividende in cererea de restituire.

Atentie! Platitorul de dividende poate solicita restituirea sumelor platite in plus la buget reprezentand impozit pe dividende rezultat din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului si in cazul in care dividendele interimare au fost distribuite dar nu au fost platite actionarilor sau asociatiilor.

Baza legala: Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 765/2022 privind Procedura de restituire a impozitului pe dividende rezultat din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 402 din 27.04.2022 . 


Sursa: ANAF
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Procedura de restituire a impozitului pe dividende rezultat din regularizarea anuala (Ordinul 765/2022)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016