Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Finantele OBLIGA persoanele juridice, asocierile si PFA-urile care desfasoara profesii liberale sa se inroleze in SVP

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Mai. 2021 Exclusiv
Tags: inrilare in svp, proiect oug, codul de procedura fiscala

Ministerul Finantelor a publicat recent, spre consultare publica, un nou Proiect OUG pentru modificarea si completarea Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, precum si pentru anularea unor obligatii accesorii.

Conform notei de fundamentare, in contextul actual al pandemiei, pentru evitarea contactului fizic intre persoane, se impune necesitatea comunicarii prin mijloace electronice cu contribuabilii, astfel ca prin actul normativ se propune a se reglementa obligativitatea inrolarii  in sistemul de comunicare electronica dezvoltat de Ministerul Finantelor/ANAF, respectiv in SPV, prin completarea Codului de procedura fiscala. 

Contribuabilii pentru care se adopta obligativitatea inrolarii in SPV sunt persoanele juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica, precum si persoanele fizice care desfasoara o profesie liberala sau exercita o activitate economica in mod independent intr-una din formele prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
De asemenea, pentru derularea procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale, definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, la sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al ANAF, este necesar ca operatorii economici utilizatori de aparate de marcat electronice fiscale sa se inroleze in SPV.

Astfel, pentru operationalizarea acestui flux electronic de informatii cu operatorii economici se impune crearea cadrului legal pentru reglementarea obligativitatii inrolarii in SPV.
 
In contextul evitarii contactului fizic intre persoane, precum si pentru realizarea procedurii de conectare a caselor de marcat, pentru inrolarea in SPV, contribuabilii mentionati anterior trebuie sa-si achizitioneze certificate calificate.
 
Pentru efectuarea acestor demersuri de catre contribuabilii pentru care se creeaza obligativitatea inrolarii in SPV, se impune reglementarea unui termen pana la care aceasta inrolare este optionala, urmand ca dupa acest termen cererile, inscrisurile sau orice alte documente depuse la organul fiscal central in format letric nu vor fi luate in considerare iar contribuabilii in cauza sa fie notificati de catre organul fiscal central cu privire la obligativitatea comunicarii prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta, respectiv prin SPV.

Aceasta norma de neluare in considerare a cererilor, inscrisurilor ori oricaror alte documente depuse in format letric reprezinta o sanctiune administrativa putand avea ca efect o serie de sanctiuni concrete, functie de tipul actului depus, respectiv, prescrierea unui drept, daca o cerere de restituire este depusa, in format letric, la limita termenului de prescriptie, decaderea din dreptul de a beneficia de o facilitate fiscala, daca cererea este depusa in format letric in ultima zi de depunere, sau sanctiuni contraventionale in cazul in care legea impune depunerea unui document/inscris intr-un anumit termen si acesta se depune in format letric. in acest sens, prin ordonanta de urgenta se reglementeaza un termen pana la care contribuabilii pot sa faca demersurile pentru inrolarea in SPV.   


Sursa: MFP
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Finantele OBLIGA persoanele juridice, asocierile si PFA-urile care desfasoara profesii liberale sa se inroleze in SVP":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016