Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Medicamente compensate cu 90% pentru pensionarii cu venituri din pensii de pana la 1.139 lei. Proiectul, adoptat de Guvern

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 28 Aug. 2019
Tags: medicamente compensate, hg 720/2008, ministerul sanatatii, pensionari

Guvernul a adoptat in sedinta de ieri - 27 august - proiectul de Hotarare privind modificarea unor acte normative referitoare la Programul pentru compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor pentru pensionari. Astfel, de aceste compensari vor beneficia si pensionarii care au venituri din pensii mai mari de 990 de lei, dar nu mai mult de 1.139 lei.

Proiectul de Hotarare adoptat marti de Executiv a fost pus pe site-ul Ministerului Sanatatii, in Transparenta Decizionala, in data de 19 august a.c.

„La propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul a aprobat astazi (marti – 26 august) modificarea unor acte normative referitoare la programul pentru compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor pentru pensionari. Conform acestui act, incepand cu 1 septembrie 2019, peste 2,2 milioane de pensionari care au venituri de pana la 1.139 de lei pe luna, inclusiv, vor beneficia de compensarea cu 90% pentru medicamentele din sublista B prevazuta in hotararea de Guvern aferenta, anume HG 720/ 2008”, a anuntat, marti, purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu.

Potrivit actului normativ, pana acum de compensarea medicamentelor cu 90% beneficiau pensionarii cu “venituri din pensii si indemnizatie sociala pentru pensionari, de pana la 990 lei/luna inclusiv, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri".

”Pana acum, potrivit acestui act normativ, se incadrau cei care obtineau venituri de pana la 990 de lei pe luna. Asadar, creste acest plafon la 1.139 de lei pentru ca, de la 1 septembrie, se mareste punctul de pensie si ar fi fost pusi intr-o situatie dificila. Pentru a nu crea situatii neplacute pentru persoanele varstnice, Guvernul a luat decizia sa majoreze acest plafon ca sa fie continuitate in aplicarea acestei masuri care ii ajuta pe varstnici sa-si procure medicamentele de care au nevoie”, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.
 

Extras din proiectul de Hotarare

privind modificarea unor acte normative referitoare la Programul pentru compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor pentru pensionari 

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare. 

Art. I 

Alineatul (3) al articolului 1 din Hotararea Guvernului nr. 186/2009 privind aprobarea Programului pentru compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 123 din 27 februarie 2009, cu modificarile È™i completarile ulterioare, se modifica È™i va avea urmatorul cuprins: 

”(3) Beneficiarii programului prevazut la alin. (1) sunt pensionarii cu venituri din pensii si indemnizatie sociala pentru pensionari, de pana la 1.139 lei/luna inclusiv, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri, pentru care se aproba compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor corespunzatoare denumirilor comune internationale prevazute in sublista B la Hotararea Guvernului nr. 720/2008, cu modificarile si completarile ulterioare.” 

Art. II 

In cuprinsul Anexei nr. 2 din Hotararea Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2018 - 2019, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 270 din 27 martie 2018, cu modificarile È™i completarile ulterioare È™i la art. 2 alin. (1^1) din Hotararea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 523 din 10 iulie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, sintagma "venituri din pensii si indemnizatie sociala pentru pensionari, de pana la 990 lei/luna inclusiv, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri" se inlocuieste cu sintagma "venituri din pensii si indemnizatie sociala pentru pensionari, de pana la 1139 lei/luna inclusiv, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri". 

Art. III

Dispozitiile prezentei hotarari de Guvern se aplica incepand cu luna septembrie 2019. 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Medicamente compensate cu 90% pentru pensionarii cu venituri din pensii de pana la 1.139 lei. Proiectul, adoptat de Guvern":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016