Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Procedura amiabila pentru evitarea/eliminarea dublei impuneri. MFP modifica legea 207/2015, privind Codul de procedura fiscala. (proiect de ordonanta)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 29 Iul. 2019
Tags: codul de procedura fiscala, legea 207/2015, dubla impunere, impozit pe venit

Ministerul Finantelor Publice a pus, vineri - 26 iulie a.c., in dezbatere publica, un proiect de Ordonanta pentru modificarea Legii 207/2015 din Codul de procedura fiscala - privind procedura amiabila de evitare/eliminare a dublei impuneri.

MFP arata ca masurile propuse prin proiectul de act normativ sunt favorabile mediului de afaceri deoarece au ca obiect eficientizarea 
procedurilor de solutionare a litigiilor fiscale cu privire la dubla impunere a contribuabililor din statele membre.
Ordonanta ar urma sa se aplice tuturor contribuabililor care datoreaza impozite pe venit si pe capital reglementate de tratate fiscale bilaterale si de Conventia de arbitraj a Uniunii. Pentru persoanele fizice, microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii, directiva prevede o sarcina administrativa mai redusa atunci cand apeleaza la procedura de solutionare a litigiilor.

Extras din Nota de fundamentare a proiectului de Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.

„In prezent, situatiile in care statele membre ale Uniunii Europene interpreteaza sau aplica diferit dispozitiile acordurilor si conventiilor fiscale bilaterale, inclusiv ale Conventiei privind eliminarea dublei impuneri in legatura cu ajustarea profiturilor intreprinderilor asociate (90/436/CEE) (denumita in continuare „Conventia de arbitraj a Uniunii”), pot crea obstacole fiscale importante pentru societatile comerciale care isi desfasoara activitatea la nivel transfrontalier. Aceste aspecte creeaza o sarcina fiscala excesiva pentru societatile comerciale si pot sa perturbe activitatea economica si sa genereze probleme de eficacitate, avand in acelasi timp un impact negativ asupra investitiilor transfrontaliere si a cresterii economice” se arata in document.

De aceea, spun specialistii de la Finante, este necesar sa existe, in cadrul Uniunii Europene, mecanisme care sa faca posibila solutionarea eficace a litigiilor legate de interpretarea si aplicarea tratatelor fiscale bilaterale si a Conventiei de arbitraj a Uniunii si, in special, a litigiilor care conduc la o dubla impunere.

“Astfel, pentru a garanta securitatea juridica si un mediu economic favorabil investitiilor, precum si pentru a obtine sisteme de impozitare echitabile si eficiente in Uniunea Europeana, a fost adoptata Directiva 2017/1852/UE a Consiliului privind mecanismele de solutionare a litigiilor fiscale in Uniunea Europeana, urmarindu-se astfel a se introduce un cadru functional si eficient de solutionare a litigiilor fiscale. 

(...)

Potrivit acestui act normativ, solutionarea litigiilor trebuie sa se aplice in situatii diferite de interpretare si aplicare a tratatelor fiscale bilaterale si a Conventiei de arbitraj a Uniunii, in special in situatii diferite de interpretare si aplicare care conduc la dubla impozitare. 
Acest lucru urmeaza sa se realizeze printr-o procedura in cadrul careia, ca prim pas, cazul sa fie transmis autoritatilor fiscale din statele membre vizate in vederea solutionarii litigiului prin procedura de acord amiabil. in acest context, statele membre sunt incurajate sa utilizeze mijloace alternative de solutionare a litigiilor, fara caracter obligatoriu, cum ar fi medierea sau concilierea, pe parcursul ultimelor etape ale perioadei procedurii de acord amiabil. 

Daca nu se ajunge la un acord amiabil intr-un anumit interval de timp, cazul urmeaza sa fie supus unei proceduri de solutionare a litigiilor, fie prin structuri ad-hoc, fie prin structuri cu un caracter mai permanent. Astfel, procedurile de solutionare a litigiilor se concretizeaza prin intermediul unei comisii consultative, alcatuite atat din reprezentanti ai autoritatilor fiscale in cauza, cat si din personalitati independente, sau prin intermediul unei comisii de solutionare alternativa a litigiilor (aceasta din urma asigurand flexibilitatea in alegerea metodei de solutionare a litigiilor)”, se mai precizeaza in nota de fundamentare. 

Directiva ar urma sa se aplice tuturor contribuabililor care datoreaza impozite pe venit si pe capital reglementate de tratate fiscale bilaterale si de Conventia de arbitraj a Uniunii. 

Pentru persoanele fizice, microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii, directiva prevede o sarcina administrativa mai redusa atunci cand apeleaza la procedura de solutionare a litigiilor. In acest context, potrivit pct. 2 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, acestea transpun prevederile Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului privind situatiile financiare anuale, situatiile financiare consolidate si rapoartele conexe ale anumitor tipuri de intreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European si a Consiliului si de abrogare a Directivelor 78/660/CEE si 83/349/CEE ale Consiliului, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 182 din data de 29 iunie 2013.
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Procedura amiabila pentru evitarea/eliminarea dublei impuneri. MFP modifica legea 207/2015, privind Codul de procedura fiscala. (proiect de ordonanta)":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016