Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Proiect legislativ de modificare a Legii privind prevenirea insolventei, adoptat in Senat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 22 Nov. 2018
Tags: prevenirea insolventei, og 88/2018, insolventa

Senatul a adoptat, miercuri, un proiect legislativ pentru reglementarea si completarea Legii nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a unor acte normative din domeniu, privind imbunatatirea climatului de afaceri.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 88/2018 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul insolventei si a altor acte normative, a primit 56 de voturi "pentru", 16 "impotriva" si 12 abtineri din partea senatorilor.

"Elaborarea actului normativ a avut in vedere necesitatea eficientizarii mecanismelor de recuperare a creantelor bugetare fata de societatile aflate in insolventa, cu respectarea sanselor de redresare a acestora, evitarea folosirii in mod abuziv a procedurilor insolventei pentru a nu afecta mediul concurential, eficientizarea procedurilor de insolventa si imbunatatirea climatului de afaceri prin redresarea afacerilor viabile si recuperarea mai rapida a creantelor", se arata in expunerea de motive a proiectului legislativ.

Pentru a putea fi introdusa cerea de deschidere a procedurii de insolventa este necesara atingerea valorii-prag de 40.000 de lei, atat pentru creditori, cat si pentru debitori, inclusiv pentru cererile formulate de lichidatorul numit in procedura de lichidare prevazuta de Legea nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru creante de alta natura decat cele salariale. In cazul salariatilor, valoarea-prag este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat, dupa cum este prevazut in una dintre modificarile aduse proiectului de lege in comisiile de specialitate.

“Daca debitorul nu se conformeaza planului sau se acumuleaza noi datorii catre creditorii din cadrul procedurii de insolventa, oricare dintre creditori sau administratorul judiciar poate solicita oricand judecatorului - sindic sa dispuna intrarea in faliment a debitorului. Cererea se judeca de urgenta si cu precadere, in termen de 30 de zile de la inregistrarea acesteia la dosarul cauzei. Cererea va fi respinsa de catre judecatorul-sindic in situatia in care creanta nu este datorata, este achitata sau debitorul incheie o conventie de plata cu acest creditor. Pentru datoriile acumulate in perioada procedurii de insolventa care au vechime mai mare de 60 de zile se poate incepe executarea silita, in cadrul procedurii de insolventa, de catre practicianul in insolventa", prevede o alta modificare.

Peste 6.000 de societati se aflau in procedura de insolventa, in perioada de observatie, dupa cum este precizat in Ordonanta de Urgenta pentru modificarea unor acte normative in domeniul insolventei.

Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor fiind for decizional.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Proiect legislativ de modificare a Legii privind prevenirea insolventei, adoptat in Senat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016