Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Senatul a adoptat, miercuri, un proiect legislativ pentru reglementarea si completarea Legii nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a unor acte normative din domeniu, privind imbunatatirea climatului de afaceri.
"Elaborarea actului normativ a avut in vedere necesitatea eficientizarii mecanismelor de recuperare a creantelor bugetare fata de societatile aflate in insolventa, cu respectarea sanselor de redresare a acestora, evitarea folosirii in mod abuziv a procedurilor insolventei pentru a nu afecta mediul concurential, eficientizarea procedurilor de insolventa si imbunatatirea climatului de afaceri prin redresarea afacerilor viabile si recuperarea mai rapida a creantelor", se arata in expunerea de motive a proiectului legislativ.
Pentru a putea fi introdusa cerea de deschidere a procedurii de insolventa este necesara atingerea valorii-prag de 40.000 de lei, atat pentru creditori, cat si pentru debitori, inclusiv pentru cererile formulate de lichidatorul numit in procedura de lichidare prevazuta de Legea nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru creante de alta natura decat cele salariale. In cazul salariatilor, valoarea-prag este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat, dupa cum este prevazut in una dintre modificarile aduse proiectului de lege in comisiile de specialitate.
“Daca debitorul nu se conformeaza planului sau se acumuleaza noi datorii catre creditorii din cadrul procedurii de insolventa, oricare dintre creditori sau administratorul judiciar poate solicita oricand judecatorului - sindic sa dispuna intrarea in faliment a debitorului. Cererea se judeca de urgenta si cu precadere, in termen de 30 de zile de la inregistrarea acesteia la dosarul cauzei. Cererea va fi respinsa de catre judecatorul-sindic in situatia in care creanta nu este datorata, este achitata sau debitorul incheie o conventie de plata cu acest creditor. Pentru datoriile acumulate in perioada procedurii de insolventa care au vechime mai mare de 60 de zile se poate incepe executarea silita, in cadrul procedurii de insolventa, de catre practicianul in insolventa", prevede o alta modificare.
Peste 6.000 de societati se aflau in procedura de insolventa, in perioada de observatie, dupa cum este precizat in Ordonanta de Urgenta pentru modificarea unor acte normative in domeniul insolventei.

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor fiind for decizional.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
INSOLVENTA - lichidare. Cum procedam cu depunerea bilantului si intocmirea declaratiilor?Valoarea arieratelor nerecuperabile din TVA a ajuns la 7,1 miliarde de leiAlte state privesc INSOLVENTA diferitAmenzi de pana la 1.000 lei pentru angajatorii aflati in faliment care NU elibereaza salariatilor adeverinta de activitate in cel mult 60 de zileCe trebuie sa stii despre plata defalcata a TVA. Raspunsuri oficiale ANAFUltimele articole
Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?ATENTIE maxima la controalele fiscale pe TVA: tu stii care sunt ultimele reglementari legislative?SAF-T in 2024. ONG-urile nonprofit sunt obligate sa depuna D406?OUG 107/2024, modificat prin OUG 112/2024. Ce schimbari sunt aduse amnistiei fiscale
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"