Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

OUG 26/2019: Zilierii trebuie sa plateasca CAS

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Apr. 2019 Exclusiv
Tags: zilieri, cas, legea 52/2011, oug 26/2019

Este oficial! Zilierii vor trebui sa plateasca CAS, potrivit OUG 26/2019, publicat vineri, 19 aprilie, in Monitorul Oficial nr. 309. Intre cele mai importante acte normative modificate si completate prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 26/2019, publicata zilele trecute in Monitorul Oficial, se numara atat , cat si Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional.

Despre modificarea  Legii 53/2003 din Codul Muncii puteti citi AICI >>

In articolul de fata vom vorbi despre celelalte modificari aduse de OUG 26/2019 unor acte normative, cum ar fi modificari si completari aduse Legii 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri si modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, dintre care mentionam:
   
1. Obligatia platii CAS pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri, calculul, plata  si declararea urmand a fi efectuate de catre beneficiarul de lucrari. In acest sens, pe langa modificarea Legii 52/2011 proiectul propune introducerea la art. 139 din Codul fiscal alin. (1) a literei s) prin care remuneratia bruta primita pentru activitatea prestata de zilieri, potrivit legii s-ar include in baza de calcul a contributiei de asigurari sociale.
 
2. Posibilitatea ca zilierul sa se asigure, optional, in sistemul public de sanatate. In acest sens, proiectul propune completarea art. 180 din Codul fiscal. Daca opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate zilierii ar putea plati contributia, pentru 12 luni, la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara. 
 
3. Extinderea domeniilor in care se poate presta munca necalificata, dupa ce acestea au fost semnificativ restranse prin O.U.G. nr. 114/2018. Astfel, domeniile ar putea fi completate cu:
    a. Activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor – grupa 823;
    b. Publicitate – grupa 731;
    c. Activitati de interpretare artistica – spectacole – clasa 9001, activitati suport pentru interpretarea artistica –spectacole – clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole – clasa 9004;
    d. Cresterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale – clasa 0149;
    e. Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente – diviziunea 5621;
    f. Activitati de intretinere peisagistica – plantarea, ingrijirea si intretinerea de parcuri si gradini, cu exceptia facilitatii de locuit particulare – clasa 8130;
    g. Restaurante – clasa 5610;
    h. Baruri si alte activitati de servire a bauturilor – clasa 5630;
    i. Activitati ale gradinilor zoologice, botanice si ale rezervatiilor naturale – clasa 9140.
 
4. Introducerea unui registru electronic de evidenta a  zilierilor ca singura modalitate de transmitere a datelor privind evidenta zilierilor – pana la 31 decembrie 2019. Conform proiectului acest registru s-ar transmite inspectoratului teritorial de munca, zilnic, inainte de inceperea activitatii de fiecare persoana care urmeaza sa se afle intr-un raport de munca cu beneficiarul.  

Extras din OUG 26/2019, privind obligatia zilierilor de a plati CAS:

Art. II. -
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 139 alineatul (1), dupa litera r) se introduce o noua litera, litera s), cu urmatorul cuprins:
"
s) remuneratia bruta primita pentru activitatea prestata de zilieri, potrivit legii."

2. La articolul 142, litera t) se abroga.

3. Titlul sectiunii a 10-a a capitolului III al titlului V - Contributii sociale obligatorii se modifica si va avea urmatorul cuprins:
SECTIUNEA a 10-aContributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice care estimeaza venituri anuale cumulate sub plafonul prevazut la art. 170 alin. (2) sau care nu realizeaza venituri, precum si de alte persoane fizice care opteaza pentru plata contributiei"
4. La articolul 180, denumirea marginala se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice care opteaza pentru plata contributiei"

5. La articolul 180 alineatul (1), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera c), cu urmatorul cuprins:
"
c) persoanele fizice care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155, pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate."
6. La articolul 180, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"
(2) Persoanele fizice prevazute la alin. (1) lit. a) datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate dupa cum urmeaza:
a) daca depun declaratia prevazuta la art. 174 alin. (3) pana la implinirea termenului legal de depunere, la o baza de calcul reprezentand valoarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la termenul legal prevazut pentru depunerea declaratiei prevazute la art. 120; sau
b) daca depun declaratia prevazuta la art. 174 alin. (3) dupa implinirea termenului legal de depunere, la o baza de calcul echivalenta cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la termenul legal de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, inmultita cu numarul de luni ramase pana la termenul legal de depunere a declaratiei prevazute la art. 122, inclusiv luna in care se depune declaratia.
(3) Persoanele fizice prevazute la alin. (1) lit. b) si c) datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, pentru 12 luni, la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei prevazute la art. 174 alin. (3), indiferent de data depunerii acesteia."
7. Articolul 182 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 182. - Plata contributiei
(1) Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1) lit. a) este pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia.
(2) Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1) lit. b) si c) este pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui in care au depus declaratia."
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "OUG 26/2019: Zilierii trebuie sa plateasca CAS":
Rating:

Nota: 4.14 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016