Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Achizitie intracomunitare prin licitatie externa. Situatii in care este necesara inscrierea in scopuri de TVA in regim special

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Feb. 2019 Exclusiv
Tags: tva, achizitii intracomunitare, decont 390, cod de tva

In studiu de caz propus astazi, specialistul nostru va analiza situatia unui contribuabil care a achizitionat mai multe autoturisme prin licitatie externa. In cele ce urmeaza vom prezenta situatia expusa de cititorul nostru, precum si raspunsul oferit de specialist si vom vedea in ce situatii este necesara inscrierea in scopuri de TVA in regim special.

"O societate neplatitoare de TVA achizitioneaza masini de la licitatie de la o firma din UK, in urmatoarea luna isi depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare, trebuie sa isi ia cod special de TVA, societatea de la care achizitioneaza nu are cod valid de TVA, iar documentul pe baza caruia face achizitia nu este o factura, este doar o confirmare a achizitiei. Acel document cuprinde TVA pentru serviciile de cumparare online, insa la pretul de achizitie al masinii nu aplica TVA. Costul total este pretul masinii, serviciile online, TVA-ul aferent serviciilor online. Daca ne luam cod special de TVA, trebuie declarat in 390, insa in ce conditii facem aceasta declaratie cand pt aceasta firma nu avem un cod de TVA, documentul pe baza caruia se face achizitia is not a vat invoice si acel document cuprinde TVA pentru acele servicii online? Noi inregistram in contabilitate valoarea masinii inclusiv cu acele costuri pentru servicii online si TVA-ul aferent. Cum completam decontul 301, aplicam TVA la valoarea totala a facturii? Cum completam decontul 390? Aceasta firma de la care achizitioneaza este din UK.
 
Raspunsul specialistului

In situatia in care autoturismul respectiv nu mai este nou si este vandut de catre o persoana impozabila din UK, dar care nu este inregistrata in scopuri de TVA in UK, fiind in regimul special de scutire, similar prevederilor art. 310 din Codul fiscal din Romania, achizitia nu este impozabila in Romania, motiv pentru care cumparatorul din Romania nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim special in Romania conform prevederilor art. 317 din Codul fiscal deoarece pentru autoturismul respective nu trebuie:
  • sa plateasca TVA in Romania;
  • sa raporteze operatiunea nici prin decontul special cod 301, dar nici prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES.
 
Faptul ca achizitia respectiva nu este impozabila in Romania, indiferent de valoarea acesteia,  rezulta, indirect, din prevederile art. 268 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal "(3) Sunt, de asemenea, operatiuni impozabile si urmatoarele operatiuni efectuate cu plata, pentru care locul este considerat a fi in Romania, potrivit art. 276:

a) o achizitie intracomunitara de bunuri, altele decat mijloace de transport noi ....., efectuata de o persoana impozabila ce actioneaza ca atare .........., care urmeaza unei livrari intracomunitare efectuate in afara Romaniei de catre o persoana impozabila ce actioneaza ca atare si care nu este considerata intreprindere mica in statul sau membru, si careia nu i se aplica prevederile art. 275 ...... 275 alin. (2) cu privire la vanzarile la distanta;"
 
In situatia in care acel mijloc de transport este nou, cumparatorul din Romania este obligat sa plateasca TVA in Romania deoarece achizitia este impozabila in Romania, motiv pentru care trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim special conform prevederilor art. 317. In acest context, aduc drept argument prevederile pct. 3 alin. (3) din normele de aplicare ale art.  art. 268 alin. (3) lit. b)  conform carora este operatiune impozabila in Romania achizitia intracomunitara de mijloace de transport noi, efectuata de orice persoana "Achizitia intracomunitara de mijloace noi de transport efectuata de orice persoana impozabila ori neimpozabila, prevazuta la art. 268 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, este intotdeauna considerata o operatiune impozabila in Romania, pentru care nu sunt aplicabile regulile referitoare la plafonul de achizitii intracomunitare prevazut la art. 268 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, daca locul respectivei achizitii intracomunitare este in Romania, conform art. 276 din Codul fiscal."
 
Delimitarea intre vehicul nou si vehicul care nu mai este nou se face in functie de conditiile stabilite prin articolul 266 "Semnificatia unor termeni si expresii" alineatul 3, litera  b)  din Codul fiscal "Mijloacele de transport noi la care se face referire la art. 268 alin. (3) lit. b) si la art. 294 alin. (2) lit. b) sunt cele prevazute la lit. a) si care indeplinesc conditiile prevazute la lit. b), respectiv: ….
b) conditiile care trebuie indeplinite sunt:
    1. in cazul unui vehicul terestru, acesta sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km;"
 
Astfel, indiferent de valoarea autoturismului, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect din punct de vedere al TVA trebuie sa analizati daca:
  • vanzatorul se afla in regimul special de scutire si autoturismul nu mai este nou, caz in care achizitia nu este impozabila in Romania.  In acest context, se retine faptul ca furnizorul aflat in regimul special de scutire nu este obligat sa emita factura;
  • autoturismul este nou, fara a fi relevanta calitatea vanzatorului (persoana fizica, juridica, impozabila sau neimpozabila din punct de vedere al TVA), caz in care achizitia este impozabila in Romania. In aceasta situatie, valoarea achizitiei efectuate nu trebuie raportata prin declaratia informativa cod 390 VIES, fiind suficienta raportarea operatiunii doar prin decontul special de TVA, cod formular 301, la "Sectiunea 2. Achizitii intracomunitare de mijloace de transport noi", conform instructiunilor din O.P.A.N.A.F. nr. 592/2016 din 3 februarie 2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (301) "Decont special de taxa pe valoarea adaugata" conform carora aceasta sectiune  se completeaza de catre orice persoana care nu este inregistrata si care nu trebuie sa se inregistreze conform art. 316 din Codul fiscal, indiferent daca este sau nu este inregistrata conform art. 317 din acelasi cod, care efectueaza achizitii intracomunitare de mijloace de transport noi, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri partiale pentru achizitiile intracomunitare de bunuri.
Prin declaratia informativa cod 390 se raporteaza doar valoarea achizitiilor intracomunitare de bunuri impozabile in Romania care au fost tratate de catre furnizorul din statul membru drept livrari intracomunitare de bunuri, scutite de TVA in statul sau membru, dar impozabile la cumparatorul care a comunicat un cod valid de TVA din Romania. 
 
In ceea ce priveste serviciile online, aceste  operatiuni reprezinta pentru beneficiarul  din Romania achizitii intracomunitare de servicii impozabile in Romania, caz in care beneficiarul din Romania este obligat sa se inregistreze in regim special conform prevederilor art. 317 din Codul fiscal, indiferent de valoarea serviciilor primite. Pentru serviciile primite, se  datoreaza TVA in Romania   deoarece sunt aplicabile prevederile art. 278 alin.  (2) din Codul fiscal conform carora locul prestarii este considerat locul un este stabilit beneficiarul care primeste serviciile respective.  Suma TVA datorata conform prevederilor art. 307 alin. (2) din Codul fiscal se calculeaza prin aplicarea cotei standard TVA 19% asupra bazei de impozitare determinate in lei prin aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre prestator.

Articolul 307 alin. (2) prevede ca "(2) Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2), ......" Valoarea acestor servicii se raporteaza, atat prin decontul de TVA cod 301, la randul 4 cu report la randul 4.1, cat si prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES, cu simbolul S.
 
In situatia in care serviciile respective sunt legate doar de accesarea electronica a unui site cu scopul achizitiei autoturismului, valoarea acestor servicii poate fi inregistrata in categoria cheltuielilor de exploatare in luna in care sunt efectuate, de exemplu in debitul contului 628, fara a reintregi costul de achizitie al autoturismului cu valoarea acestora. 
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016